Finanţe

PREMIERUL: INDEXAREA DUBLĂ PROGRESIVĂ A PENSIILOR ÎN ANII 2021-2022 A FOST EXCLUSĂ LA SOLICITAREA FMI

15 ianuarie, 2020

Indexarea dublă progresivă a pensiilor în anii 2021-2022 a fost exclusă din proiectul de lege înainte de a fi votat în lectura a doua la solicitarea FMI. Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu miercuri, după întâlnirea cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi Preşedintele Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că în anul curent va fi indexarea dublă, aşa cum se planificase, iar condiţiile indexării în anii următori vor depinde de bugetul de stat.

„Suntem un guvern responsabil și cooperăm cu FMI, căruia i-a fost trimis proiectul de lege iniţial. Ei au solicitat ca în lege să nu fie aceste prevederi (privind creșterea numărului de beneficiari ai dublei indexări – „I.”) până la primirea prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2021-2022”, a explicat premierul.

Potrivit lui, pe 22 ianuarie în Moldova va sosi o misiune a FMI cu care va fi discutată această problemă, în special având în vedere că partenerii externi ai Moldovei insistă ca autoritățile să sprijine anume cetățenii cu cele mai mici pensii – circa 600 de mii de oameni.

Chicu a susținut ideea Președintelui de a introduce un mecanism de monitorizare a prețurilor în Moldova, care a fost folosit în urmă cu mai bine de 10 ani de către Cabinetul de miniștri condus de Zinaida Greceanîi, când actualul premier și președinte au lucrat împreună în acel Guvern.

„Toţi trebuie să înțeleagă că avem o economie de piață în țara noastră și tindem spre liberalizare, însă organele de stat și Consiliul Concurenței trebuie să lupte cu înţelegerile de cartel”, a spus el.

INFOTAG precizează: Inițiativa de a efectua indexarea pensiilor de două ori pe an prevedea inițial că în 2020 beneficiari să fie cetățenii care au o pensie mai mică decât minimul de existenţă, în 2021 – beneficiarii cu o pensie care nu depășește valoarea dublă a minimului de existență, iar în 2022 – pensionarii cu pensii mai mici de valoarea triplă a acestui indicator. Însă înainte de votarea proiectului de lege în lectura a doua, deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Odnostalco, a propus un amendament privind excluderea progresiei, care a fost adoptat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.15 14:27 Ionut
    Chicu nu poate sa face nimic... De ce?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.