Finanţe

VALUL DE CERERE DE VALUTĂ A DUS LA O DEPRECIERE UŞOARĂ A CURSULUI LEULUI MOLDOVENESC – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

17 ianuarie, 2020

De la începutul anului 2020, piața valutară este reglementată fără participarea dealerilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), satisfăcând cererile de cumpărare și vânzare de valută cu ajutorul cererii şi ofertei.

Solicitaţi de corespondentul agenţiei INFOTAG, dealerii valutari susţin că, în anul curent, pe piața valutară predomină „fenomenul sezonier”, care în 2020 a fost marcat deja de un val mare de cerere de valută.

„Primul val a fost la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie, când, după vacanță și odihnă, o anumită parte a clienților și-au blocat veniturile, ceea ce a afectat vizibil cererea de valută. Al doilea val se va manifesta la sfârșitul celei de-a doua decade a lunii, când veniturile vor fi blocate de importatorii moldoveni care lucrează strâns cu China, care va pleca în curând în vacanța de Anul Nou. Și, în sfârșit, cel de-al treilea val va fi în perioada 25 ianuarie – 20 februarie, după care, cel mai probabil, va urma un „sezon mort” pe piață, când cererea de valută va scădea brusc”, a spus interlocutorul agenţiei.

Participanții profesioniști ai pieţei menţionează faptul că toate cererile de cumpărare și vânzare de valută de la începutul acestui an sunt satisfăcute fără participarea autorității de reglementare.

„În perioada de acalmie ce va urma, aproximativ până la mijlocul lunii februarie, ne putem aștepta la o ușoară apreciere a leului moldovenesc, fapt ce va fi dictat de scăderea cererii la valută”, spun dealerii, fără a exclude că cursul de schimb ar putea reveni la situația observată la sfârșitul lunii decembrie 2019, când moneda națională s-a apreciat până la 17,20 lei:$1.

INFOTAG precizează: Pentru vineri, 17 ianuarie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană – 17.4538 MDL:$1 și 19.4775 MDL: 1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.