Finanţe

TENDINŢA DE A SCHIMBA LEII LIBERI ÎN VALUTĂ CREEAZĂ UN DEFICIT DE VALUTĂ NEJUSTIFICAT – OPINIA DEALERILOR

30 martie, 2020

Tendinţa persoanelor fizice şi juridice de a schimba leii liberi în valută creează un deficit de valută nejustificat. De această opinie sunt dealerilor valutari ai băncilor cu care a discutat luni corespondentul agenției INFOTAG.

„Participanții profesioniști ai pieţei sperau că rata monedei naționale se va apropia mult de pragul de 18,00 MDL:$1, dar că nu va depăși acest prag psihologic important. Însă dorința nejustificată a populației și a multor agenţi economici de a converti resursele libere în euro și dolari americani crește cererea de valută, care devine din ce în ce mai dificil de satisfăcut, și, prin urmare, cursul leului scade constant”, a spus interlocutorul agenţiei.

Dealerii recunosc cu regret faptul că unii deponenți reziliază anticipat contractele de depozit, schimbând leii în dolari și euro.

„În cazul persoanelor juridice se atestă o vânzare anticipată pe piața secundară a valorilor mobiliare de stat, pentru ca din banii obținuţi să reuşească să cumpere valută ieftină”, spun participanții pieţei.

Încercând să prognozeze situația cursului leului în perspectiva a două-trei săptămâni, dealerii spun că deprecierea monedei naționale se va opri atunci când cei ajunşi în panică vor rămâne fără lei pe care să-i convertească în valută.

„Este greu să spunem când se va întâmpla acest lucru cu siguranță, dar neapărat va fi şi atunci leul își va recăpăta pozițiile pe care le-a pierdut ca urmare a cererii artificiale de euro și dolari”, spun participanții pieţei.

Ei regretă că demnitarii ţării „vorbesc cu ușurință despre faptul că rata de schimb a monedei naționale se va deprecia puţin din cauza pandemiei de COVID-19”, lucru care întotdeauna este perceput într-un mod specific de populație și agenții economici”.

Întrebați în ce măsură situația este influenţată de intervențiile Băncii Naționale (BNM), dealerii spun că, în ultimul timp, banca iese pe piață peste o zi, vânzând volume mari de valută.

„De exemplu, luni, BNM a vândut valută în echivalentul a $20 mil., lăsând nesatisfăcute cererile unor bănci de a cumpăra dolari la cursul de 18,18 MDL:$1”, spun interlocutorii, care presupun că curba cursului de schimb al leului își va schimba în curând traiectoria.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 30 martie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană – 18.0877 MDL:$1și 19.9118 MDL: 1 euro.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.30 15:46 David
    Cine stie ce poate santimpla in viitor da dolarul se euro sunt mult mai stabil de chit MDL...
  2. 2020.03.30 15:49 Alex
    Bancii fac profit in asa situatia chind populatia simte o panica!
  3. 2020.03.30 15:50 Ana
    Dilerii acum vinde dolari si euro da pe urma sa cumpara chind curs sa fie convinabil...
  4. 2020.03.30 21:42 Vanga
    Cumparati ca nebunii valuta, pe urma veti cauta lei si nu veti gasi. De ce? Pentru ca toti lei vor fi la bancile comerciale si Banca Nationala!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.