Finanţe

COMISIA EUROPEANĂ VA ACORDA ŢĂRILE PARTENERIATULUI ESTIC 140 MIL. EURO DREPT SUSŢINERE ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA COVID-19

31 martie, 2020

Comisia Europeană a decis luni să acorde 140 mil. euro țărilor Parteneriatului estic, inclusiv Moldovei.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat al CE, această măsură, care este „parte a răspunsului global la combaterea focarului de coronavirus”, este legată de necesitatea de a acoperi „cele mai stringente nevoi ale Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Moldovei, Belarusului și Ucrainei”.

Totodată, Comisia „va redirecționa și utilizarea instrumentelor (financiare) existente în valoare de până la 700 mil. euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului”, precum şi „a pus la dispoziție mai mult de 11,3 mil. euro pentru subvenții mici pentru organizațiile societății civile”.

„Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță. Până în vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al Parteneriatului Estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populațiilor prin sprijinul societății civile și, în special, subvenții pentru organizații locale mai mici”, se arată în document.

În comunicat este citat Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, care spune că „sunt momente foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere”.

„Facem tot ce putem pentru a atenua impactul focarelor de coronavirus asupra vieții umane și a mijloacelor de trai. Răspundem atât la nevoile imediate ale sistemelor de sănătate, cât și la nevoile pe termen lung ale grupurilor celor mai vulnerabile din societate și la întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări”, a afirmat el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.