Finanţe

MODIFICĂRILE LA LEGEA BUGETULUI DE STAT SUNT CONCEPUTE PENTRU A ASIGURA TOATE PLĂȚILE NECESARE PE ÎNTREG ANUL BUGETAR – SERGHEI PUȘCUŢA

31 martie, 2020

„În viitorul apropiat, Guvernul va prezenta Parlamentului un proiect de lege de modificare a legii bugetului de stat. Modificările sunt concepute pentru a asigura toate plățile necesare pe întreg anul bugetar”, a declarat viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuţa.

Potrivit agenției INFOTAG, luni seară, la postul de televiziune TVR-Moldova, el a menționat că Guvernul anunţat măsurile de urgență pentru susținerea economiei, care vor fi valabile pe perioada stării de urgență.

„Se propune ca reducerea TVA pentru sectorul HoReCa să fie pusă în aplicare începând cu 1 mai pentru o perioadă nedeterminată de timp. Celelalte măsuri sunt valabile pe perioada stării de urgență pentru a ajuta cetățenii și agenții economici”, a spus viceprim-ministrul.

El a subliniat că modificările vor prevedea completarea Fondului de rezervă al Guvernului și Fondului de intervenție.

„Din aceste fonduri, pentru procurarea echipamentelor medicale, medicamentelor, echipamentelor de protecție pentru medici s-au cheltuit 36 mil. lei și, respectiv, 19 mil. lei. Trebuie să completăm Fondul de rezervă până la 50 mil. lei, care au fost inițial bugetate. De asemenea, trebuie să majorăm Fondul cu 150 mil. lei pentru cheltuieli neprevăzute care pot apărea. De asemenea, se propune majorarea Fondului de intervenție cu 300 mil. lei pentru a utiliza mijloacele acestuia pentru necesităţile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și pentru instituțiile medicale implicate în lupta împotriva coronavirusului”, a spus Pușcuţa.

Potrivit lui, actualmente se discută o serie de proiecte cu finanțarea FMI și a Băncii Mondiale, precum și a Băncii de Investiții a Consiliului Europei.

Ministrul a spus că deocamdată nu au fost purtate negocieri oficiale cu privire la utilizarea fondurilor pe care UE le va oferi țărilor Parteneriatului Estic.

„Este vorba despre 140 mil. euro pentru șase țări. Când va exista decizia finală, atunci vom negocia cu Uniunea Europeană referitor la baniipe care îi va utiliza Moldova”, a spus Pușcuţa.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.31 13:23 Viorel
    Bine ca situatia pina chind este sub confril!
  2. 2020.03.31 13:39 Elena
    De ce noi atita yimp lung numai vorbim despre credit de la Rusia? Chind banii vin in Moldova?
  3. 2020.03.31 16:49 Grigore
    Nimeni inca nu stie ce o sa fie vara si toamna...
  4. 2020.03.31 16:52 Stiven
    Peste 3-4 luni buget sa fie gol...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.