Finanţe

VICEPREŞEDINTELE PLATFORMEI DA: ESTE NEVOIE DE UN PLAN ANTICRIZĂ PENTRU DISTRIBUIREA ADECVATĂ A BANILOR PUBLICI

02 aprilie, 2020

Vicepreşedintele Platformei DA, deputatul Igor Munteanu, consideră că „unica soluţie a autorităţilor pentru depăşirea situaţiei de criză este să aibă un plan clar de acţiuni anticriză cu un buget aparte, aprobat de Parlament”.

Potrivit agenției INFOTAG, Munteanu a menţionat pe reţelele sociale că Guvernul „nu are un plan de acţiuni anticriză, acționează ad-hoc, fără un concept definit, ceea ce va conduce inevitabil la risipirea banilor publici”.

„Singura soluție este un plan anticriză cu un buget aprobat de Parlament. La prima etapă, fondul de criză ar trebui să dispună de minimum 4 mlrd. lei, sumă egală cu ceea ce se oferă să împrumute FMI ($117 mlrd.). Ieri, FMI a declarat că poate dubla această sumă pentru statele car vor apela pentru situația de criză”, a comunicat el.

Potrivit lui, „din fondul de criză, Guvernul ar trebui să aloce 50 mil. lei pentru un fond de șomaj tehnic, aplicând legislația curentă și anticipând că numărul oficial al șomerilor în RM va crește rapid până la peste 100 000”. De asemenea, Guvernul trebuie „să aloce suplimentar 50 mil. lei pentru Fondul de Subvenționare în agricultură, însă având în vedere că statul mai are circa 600 mil. lei datorii istorice față de agricultori, nu este clar cum va fi rezolvată această problemă”.

„Totodată, Guvernul trebuie să aloce 200 mil. lei pentru susținerea directă a micului business, fără de care scutirile fiscale nu vor avea nicio relevanță. Este evident că marea majoritate a companiilor nu au cum să achite salarii pentru angajați, ceea ce face ca propunerea prim-ministrului de a returna impozitele după achitarea salariilor să fie eronată și irelevantă”, consideră deputatul.

El a subliniat că „economia Moldovei are nevoie în acest moment de măsuri excepționale și intervenții financiare, fără de care va fi imposibil de salvat ţara de un dezastru”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.02 11:02 Fima
    Cum in asa situatie trebue sa reactioneaza guvernu daca buget este gol?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.