Finanţe

GUVERNUL PROGNOZEAZĂ UN DEFICIT AL BUGETULUI ANULUI 2020 LA NIVELUL DE 5-8 MLRD. LEI – PREŞEDINTELE IGOR DODON

03 aprilie, 2020

Creșterea PIB-ului de 3,7%, planificată de legea privind bugetul de stat pentru anul 2020, nu va fi. Acest lucru a fost anunțat de Preşedintele Igor Dodon vineri, la emisiunea „Președintele răspunde”, transmisă în direct pe rețelele de socializare.

Răspunzând la întrebarea agenției INFOTAG privind deficitul bugetar prognozat pentru 2020 în legătură cu virusul COVID-19, șeful statului a spus că Guvernul examinează trei scenarii la această etapă. Potrivit scenariului optimist, nu va exista o creștere economică în comparație cu anul 2019. În celelalte două scenarii, în anul curent PIB-ul va înregistra un minus de 3% și minus 5%.

„Prognozăm că, pe durata stării de urgență în ţară, când multe întreprinderi nu funcționează, declinul economic va ajunge la 10-15%. Dar, în general, pentru anul acesta nu așteptăm o asemenea încetinire a dezvoltării economice a Moldovei şi credem că aceasta nu va depăși 3-5%”, a spus Președintele.

Potrivit lui, Guvernul condus de Ion Chicu deocamdată se ghidează de trei prognoze, potrivit cărora deficitul bugetului în 2020 ar putea constitui 5-7-8 mlrd. lei.

Referindu-se la perspectivele de dezvoltare a economiei moldovenești, Președintele a spus că există multe sectoare care nu necesită mari alocări de bani. Acest lucru înseamnă că, după criză, acestea se vor putea dezvolta dinamic, recuperând cele pierdute.

„Sunt convins că vom ieși învingători din această criză, dar aceasta nu înseamnă că nu vor fi pierderi, ele, din păcate, vor fi. Dar Moldova va fi altfel”, a spus Președintele.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.03 13:49 David
    Bine ca guvernu are prognoze si stie ce trebue sa face in situatia crizei.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.