Finanţe

CURSUL LEULUI MOLDOVENESC ÎNCEPE SĂ-ŞI RECAPETE POZIŢIILE – OPINIA DEALERILOR VALUTARI

03 aprilie, 2020

În viitorul apropiat, cursul leului moldovenesc îşi va recăpăta o parte din pozițiile pierdute în raport cu dolarul american și euro. De această opinie sunt dealerii pieţei valutare cu care a discutat vineri reporterul agenţiei INFOTAG.

„Joi a fost o comandă mare de procurare de valută străină, pe care băncile au încercat să o satisfacă cu orice preț și, prin urmare, dolarii au fost cumpărați la un preț destul de ridicat. Acest lucru a provocat o cerere exasperată de valută în rândul persoanelor fizice”, a spus interlocutorul agenției.

Potrivit lui, vineri, cererea de valută a scăzut brusc, iar această tendință probabil se va menţine pe parcursul săptămânii viitoare.

Întrebați dacă leul moldovenesc se va putea aprecia până la nivelul obișnuit de 17,50 lei:$1, majoritatea dealerilor au spus că, cel mai probabil, cursul va fi la nivelul de 18,00 MDL:$1 sau puțin sub acest prag.

„Acest lucru ţine de așteptările ridicate ale pieței privind scăderea încasărilor în valută, atât de la exportatori, cât și de la muncitorii migranți”, spun participanții profesioniști ai pieței.

Ei consideră că, parţial, acest deficit de valută va fi compensat prin asistența financiară din partea partenerilor externi ai Moldovei, precum și prin împrumuturile pe care Guvernul Ion Chicu le negociază cu FMI, Banca Mondială, BERD, BEI, precum și creditul Federației Ruse în valoare de 200 de milioane de euro.

INFOTAG precizează: Pentru vineri, 3 aprilie, BNM a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană: 18.4281 MDL:$1și 20.1217 MDL: 1 euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.