Finanţe

EXPORTUL DE VINURI MOLDOVENEŞTI S-AR PUTEA REDUCE CU 50% DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI

07 aprilie, 2020

În anul curent, exportul de vinuri moldoveneşti s-ar putea reduce din cauza coronavirusului cu 30 sau chiar cu 50% comparativ cu anul 2019.

Potrivit agenției INFOTAG, de această opinie este Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), care menţionează că exporturile produselor vitivinicole au scăzut în luna martie cu 9% după volum și cu 11% în ce privește valoarea, față de aceeași perioadă a anului 2019.

Potrivit directorului ONVV, Gheorghe Arpentin, pandemia afectează negativ întreaga comunitate vitivinicolă, implicată în prezent în lucrările agricole de primăvară din podgorii, operațiuni care nu pot fi amânate și de succesul cărora depinde următoarea roadă.

„Din acest motiv, în anul curent, una dintre principalele misiuni ale sectorului vitivinicol, care angajează un sfert din populația țării, este păstrarea locurilor de muncă. Acest fapt va genera o reacție pozitivă în lanț și va asigura ulterior reabilitarea economică a industriei și recuperarea dinamicii exporturilor de vinuri moldovenești. De aceea, în aceste clipe este nevoie să ne unificăm eforturile și să colaborăm pentru a continua să promovăm Republica Moldova ca un producător de vinuri de calitate și ca o importantă destinație oenoturistică”, consideră el.

Arpentin a amintit că, de-a lungul timpului, sectorul vitivinicol a trecut prin mai multe crize majore, cu efecte economice devastatoare, însă a reușit să se reinventeze și să iasă cu succes, inclusiv datorită unei generații de vinificatori care a dat dovadă de mult curaj și solidaritate.

„ONVV va monitoriza în continuare situația din sector și de pe principalele piețe de export al Vinului Moldovei. Totodată, experții ONVV vor identifica barierele cu care se confruntă întreaga comunitate vitivinicolă și va sensibiliza autoritățile statului pentru a interveni cu soluții potrivite și măsuri de sprijin. Mai mult, în perioada post-COVID-19, ONVV va depune eforturile necesare pentru fortificarea și intensificare activităților de promovare a Vinului Moldovei pe piețele de export cu valoare adăugată, inclusiv pe piețele țintă”, a spus el.

După cum a informat anterior INFOTAG, în 2019, Moldova a exportat 156,6 milioane de litri de produse vinicole, fiind un nivel record pentru ultimii cinci ani. Vinurile au reprezentat 94% din exporturi, 3% au fost divinurile și distilatele de vin, 2% vinuri tari și 1% vinuri spumante. În total, Moldova a exportat produse vinicole în 67 de țări în valoare de 3 mlrd. lei ($174 mil.), ceea ce este cu 9,2% (260 mil. lei) mai mult decât în anul precedent.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.