Finanţe

BANCA MONDIALĂ PROGNOZEAZĂ RELANSAREA ECONOMIEI MOLDOVEI DIN AL TREILEA TRIMESTRU AL ANULUI 2020

09 aprilie, 2020

Economia Republicii Moldova în anul 2020 va începe să se relanseze încet, începând cu trimestrul al treilea trimestru. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în raportul Băncii Mondiale (BM), ai cărei experți prognozează în Moldova, ca și în alte țări, o scădere economică în acest an.

„Pe lângă suspendarea temporară a principalelor tipuri de activități economice și pierderea de venituri din această cauză, impactul răspândirii virusului în Moldova va ţine, în principal, de scăderea cererii de export din cauza perturbării reţelelor globale și regionale de livrări, scăderii numărului de călătorii şi de turiști, precum și din cauza reducerii transferurilor băneşti”, spun experții BM.

În opinia lor, dacă răspândirea virusului COVID-19 continuă şi în al treilea trimestru al anului 2020, atunci consecințele acestuia vor fi mai grave, ceea ce va duce la o „recesiune mai profundă și la pierderea pe termen lung a locurilor de muncă și a volumelor de producție”.

Banca Mondială se așteaptă la o redresare economică în 2021, pe măsură ce economia globală se va recupera după pandemie.

În prezent, BM finalizează elaborarea unui program de acţiuni care vor ajuta Moldova să facă faţă mai uşor consecințelor crizei, inclusiv prin acordarea a $57,4 mil.

„Acești bani vor fi acordaţi Moldovei în cadrul unui nou proiect de urgență care vizează susţinerea necesităţilor imediate ale sectorului de sănătate în lupta împotriva pandemiei, precum și sprijinirea gospodăriilor și a lucrătorilor care își pierd locul de muncă, oferindu-le asistență socială”, se arată în raportul băncii, care atrage atenția asupra faptului că „prognozele de creștere la etapa actuală sunt instabile din cauza situației care se schimbă rapid”.

După cum a informat anterior agenția INFOTAG, autoritățile Moldovei au prezentat un scenariu optimist pentru dezvoltare economică în 2020, conform căruia PIB-ul va scădea cu 3% față de 2019. Într-un scenariu pesimist, declinul va fi de 5%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.