Finanţe

UE VA ACORDA MOLDOVEI 87 MIL. EURO PENTRU DEPĂŞIREA CRIZEI DE CORONAVIRUS

10 aprilie, 2020

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 87 mil. euro pentru realizarea măsurilor primordiale pe termen scurt și mediu, necesare pentru a depăși criza în legătură cu pandemia de coronavirus.

Potrivit agenţiei INFOTAG, această măsură este realizată în cadrul susţinerii țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), cărora li se va acorda în total 963 mil. euro, inclusiv 80 mil. pentru măsuri de susţinere imediată și 883 mil. pentru implementarea măsurilor de restabilire a economiei și sferei sociale în perioada postcriză pe termen scurt și mediu.

Printre acţiunile prioritare se numără sprijinul acordat sectorului sănătății publice – acordarea, în coordonare cu OMS, de echipamente medicale și de laborator, mijloace de protecție, precum și instruirea / recalificarea personalului medical (30 mil. euro). Totodată, va fi acordat sprijin celor mai vulnerabile grupuri ale populației (11,3 mil. euro), inclusiv sub formă de granturi mici (60 mii euro) disponibile în cadrul „mecanismului de răspuns rapid”.

În Moldova, aceasta se va referi şi la „acordarea de mijloace de protecție, cum ar fi mănuși și măști pentru personalul medical, precum și dezinfectanți în toată țara”.

Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat în această privință că „coronavirusul nu cunoaște granițe”.

„Această provocare globală necesită o cooperare internațională strânsă. UE luptă fără încetare împotriva pandemiei. Doar prin eforturi comune putem opri răspândirea coronavirusului la nivel mondial. UE va ajuta la mobilizarea mecanismelor financiare necesare și va susține atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și țările cele mai vulnerabile”, a spus ea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.