Finanţe

PROCURORUL GENERAL: NICI DUPĂ CINCI ANI DUPĂ FURTUL MILIARDULUI DIN BĂNCI, ACESTEI INFRACȚIUNI NU I S-A DAT O APRECIERE JURIDICĂ

27 mai, 2020

Chiar şi după cinci ani de la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei, acestei infracțiuni nu i s-a dat o apreciere juridică în țară, a declarat procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că problemele la bănci au început în anul 2012.

„Un rol important în toate aceste procese l-a avut Banca Națională a Moldovei (BNM), conducerea acesteia și o mare parte din structurile de stat care pur și simplu nu au observat ce se întâmplă. Doar Serviciul Prevenirea şi Combatere Spălării Banilor a semnalat despre retragerea unor sume uriașe de la Banca de Economii și Banca Socială. Punctul culminant al furtului miliardului a fost în noiembrie 2014. Atunci, aceste două bănci, fiind falite, au acordat credite a câte 13 mlrd. lei unor companii fără a se asigura cu garanții, companii care nu desfășurau nicio activitate economică. Suma celor două împrumuturi acordate este egală cu volumul creditelor oferite de toate băncile din țară timp de un an. În același timp, banii au fost retrași din buget, dar structurilor de stat nu le păsa de aceasta. Aceste credite au fost închise prin introducerea manuală a datelor false”, a menționat procurorul general.

El a calificat rolul funcţionarilor drept „cel puțin abuz de putere și iresponsabilitate”.

Stoianoglo a amintit că societăţii moldoveneşti i s-a spus mult timp prin intermediul unor mass-media „că șeful de atunci al BNM, Dorin Drăguțanu, a salvat sistemul bancar al Moldovei de colaps”.

„Drăguțanu și un şir de conducători au ajuns într-o zonă inviolabilă, așa cum li se părea. Din 2012, când a devenit evident că în sistemul bancar se întâmplă ceva, ei nu au întreprins nicio acțiune, să zicem, de introducere a administrării speciale la Banca de Economii. Conducătorii BNM nu au luat nicio măsură pentru a monitoriza situația. Când am venit la ei la sfârșitul anului trecut, pentru ei a fost o surpriză totală. Acum au fost arestați 10 șefi de la BNM și sute de oameni au fost implicați în aceste scheme ca executori. Până la urmă, e vorba de milioane de tranzacții, mii de companii înregistrate în off-shore în ale căror conturi s-au transferat banii. Unele dintre aceste firme sunt acum lichidate. Ancheta are foarte mult de lucru. Bancherii au două opțiuni: fie cooperează cu ancheta, fie li se vor înainta acuzații suplimentare, iar cauzele împotriva lor vor fi trimise în instanță în viitorul apropiat”, a spus Stoianoglo, subliniind că „toți vor fi trași la răspundere”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.27 14:40 David
    Stoeanoglo - gagauz, emu tereati necego!
  2. 2020.05.27 14:46 Eugeniu
    Clar lucru ca dl Candu a bagat mina la furtul milliardului de la BEM si BS. El aplecat acum in Praga si este risc ca nici nu sa intoarcea napoi...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.