Finanţe

MINISTRUL DE EXTERNE S-A PRONUNŢAT PENTRU AVANSAREA DISCUŢIILOR PE MARGINEA PROGRAMULUI DE ASISTENȚĂ MACROFINANCIARĂ DIN PARTEA UE

05 iunie, 2020

Republica Moldova este recunoscătoare Uniunii Europene pentru susţinerea acordată în combaterea pandemiei de COVID-19 şi speră că discuțiile pe marginea programului de asistență macrofinanciară extraordinară din partea UE vor progresa rapid.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, despre aceasta a declarat ministrul Oleg Ţulea în cadrul discuțiilor online cu europarlamentarii David McAllister și Andrius Kubilius. Oficialul a reiterat angajamentul ferm al Guvernului de a promova în continuare procesul de integrare europeană și consolida dialogul cu instituțiile UE.

„Apreciem înalt importanța cooperării cu Parlamentul European. Dialogul cu forul legislativ european întotdeauna a vizat întreg spectrul relațiilor RM-UE, cu un accent special pe cele mai actuale probleme. Contăm pe dinamizarea cooperării în timpul cât mai apropiat”, a spus el.

Referindu-se la stadiul actual de implementare a reformelor sectoriale, ministrul a remarcat evoluțiile în ceea ce privește reforma justiției și dialogul activ cu Consiliul Europei la acest subiect, intensificarea investigării fraudei bancare, prioritizarea combaterii corupției.

Țulea a remarcat că Republica Moldova rămâne interesată ca Parteneriatul Estic să se afirme în continuare drept platforma care aduce țările partenere mai aproape de UE.

După cum a informat anterior INFOTAG, în mai, Consiliul UE și Parlamentul European au aprobat propunerea Comisiei Europene de a oferi asistență macrofinanciară în valoare de 3 mlrd. euro pentru cei zece parteneri de extindere și de vecinătate pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei COVID-19. În acest sens, 100 mil. euro din această sumă sunt destinate Moldovei. Banii vor fi acordaţi sub formă de împrumut în condiții avantajoase. Se presupune că mijloacele vor fi disponibile în decurs de 12 luni și vor fi acordate în două tranșe. Termenul maxim de rambursare a împrumutului este de 15 ani. Condițiile vor fi stipulate în memorandumurile de înțelegere între țările partenere și Comisia Europeană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.