Finanţe

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE: UNIUNEA EUROPEANĂ SPRIJINĂ IMPLEMENTAREA REFORMELOR ÎN SECTORUL BANCAR AL MOLDOVEI

01 iulie, 2020

Uniunea Europeană sprijină procesul de reformare a sectorului bancar al Moldovei, care, în condiţiile crizei pandemice, a atenuat impactul negativ al acesteia, restabilind deschiderea UE faţă de RM. Despre aceasta a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, la întrevederea din ajun cu guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un comunicat al BNM se menţionează că agenda discuțiilor a cuprins evoluțiile macrofinanciare, activitatea sectorului bancar din Republica Moldova și măsurile întreprinse de BNM pentru atenuarea consecințelor economice și sociale ale pandemiei COVID-19.

Armaşu a apreciat sprijinul UE oferit Republicii Moldova în confruntarea cu noul coronavirus și valoarea acestuia nu numai sub aspect financiar, dar și social.

Ambasadorul UE a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a accentuat necesitatea continuării acestora în actuala perioadă dificilă, precum și importanța menținerii independenți BNM pentru asigurarea rezilienței sectorului bancar și a stabilității financiare.

Oficialii au purtat, de asemenea, discuții în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în special, referitoare la armonizarea legislației țării noastre cu actele UE şi standardele internaționale. În această ordine de idei, au fost menționate cerințele prudențiale aferente activității băncilor cu privire la capital, levierul financiar, lichiditate, expunerile mari și dezvăluirea informației.

În opinia părţilor, „implementarea acestor cerințe au un rol decisiv în diminuarea riscurilor în sectorul bancar”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.