Finanţe

GUVERNUL ŞI-A ASUMAT RĂSPUNDEREA PENTRU APROBAREA RECTIFICĂRILOR LA BUGETUL ANULUI 2020

01 iulie, 2020

Guvernul a aprobat prin asumarea răspunderii rectificări la bugetul de stat pentru 2020. Potrivit agenției INFOTAG, decizia a fost luată la şedinţa de miercuri a executivului.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că modificările ţin de inițiative sociale importante. Este vorba despre majorarea treptată a salariilor pentru personalul medical începând cu luna septembrie curent (pentru aceasta vor fi nevoie de 400 mil. lei), plata unor indemnizaţii unice pentru pensionarii de 700 de lei (a căror pensie nu depășește 3 mii), majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii (cu 100 mil. lei), majorarea Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii, plata indemnizaţiilor pentru familiile lucrătorilor medicali care au decedat în urma infecţiei de COVID-19 (3,3 mil. lei).

Modificările presupun o majorare a transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale (+469,6 mil. lei), precum și către fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (+428 mil. lei). Modificările mai prevăd majorarea cheltuielilor bugetare cu peste un miliard de lei, până la 55,6 mlrd. lei (+2,4%), partea de venituri va crește cu 52,4 mil. lei, până la 37,8 mlrd. lei. Astfel, deficitul va fi de peste 17 mlrd. lei.

Se presupune că datoria publică la sfârșitul anului va constitui 78,4 mlrd. lei (+2,2 puncte procentuale prevăzute în legea bugetului, 36,9% din PIB). Din suma totală, 62,4% reprezintă împrumuturi externe.

Drept surse de finanțare a cheltuielilor suplimentare sunt numite asistența macrofinanciară din partea UE (2,18 mlrd. lei) și veniturile obţinute din privatizarea proprietăților statului.

„Scopul adoptării amendamentelor este absolut clar: pe de o parte, să sprijine cele mai vulnerabile segmente ale populației prin acordarea indemnizaţiilor, să ofere oportunitatea de a crește salariile personalului medical, precum și să susţină sectoarele economiei, în primul rând agricultura, prin creșterea fondului de profil”, a spus Chicu.

Potrivit legislației, adoptarea legilor prin asumarea răspunderii de către Guvern în faţa Parlamentului presupune prezentarea proiectelor de lege la şedinţa plenară a Parlamentului. Dacă în decurs de 72 de ore de la aceasta deputații nu înaintează în Parlament proiectul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, legile intră în vigoare.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.01 15:20 David
    Guvernu Chici face tot posibil ca situatia sa stabilizeaza la noi.
  2. 2020.07.01 19:30 Ecaterina
    Este foarte si foarte greu, da dl Chicu sa rezista noi avem increderea in guvernul lui.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.