Finanţe

GUVERNUL A APROBAT UN PROIECT DE LEGE PRIVIND RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ ŞI MATERIALĂ A JUDECĂTORILOR PENTRU DOSARELE PIERDUTE LA CEDO

03 iulie, 2020

Guvernul a aprobat vineri un proiect de lege privind răspunderea disciplinară şi materială a judecătorilor din vina cărora Moldova a pierdut dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la şedinţa extraordinară a Guvernului, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că „obiectivul proiectului este de a oferi dreptul de regres statului în privinţa judecătorilor care se fac responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CEDO”.

Aceasta înseamnă că vor fi extinse instrumentele de tragere la răspunderea disciplinară și materială a judecătorilor ale căror hotărâri „din rea intenţie sau din neglijență” au dus la prejudicierea financiară a statului conform deciziilor CEDO.

Potrivit lui Nagacevschi, proiectul „va rupe cercul vicios, atunci când statul are mâinile legate în privinţa judecătorilor care iau decizii ce încalcă grav Convenția privind Drepturile Omului și nu poate face nimic în acest sens”.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că, datorită proiectului, „țara își va cunoaște „eroii” din cauza cărora este obligată să plătească reclamanților prin deciziile CEDO și să ia măsuri adecvate pentru a-i trage la răspundere”.

„Acest lucru îi va determina pe judecători, înainte de a lua decizii dubioase, să se gândească la responsabilitatea care îi așteaptă după aceea”, a spus el.

Proiectul va fi transmis Parlamentului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.04 12:09 Elena
    Aici dl Chicu are o suta de procente dreptate.
  2. 2020.07.04 12:12 Vlad
    Eto davno pora bilo sdelati!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.