Finanţe

COMISIA EUROPEANĂ A APROBAT DECIZIA DE DEBURSARE A 30 MIL. EURO DIN ASISTENŢA MACROFINANCIARĂ PENTRU MOLDOVA

13 iulie, 2020

Comisia Europeană a aprobat vineri decizia de debursare a celei de-a doua şi ultimei tranşe de 30 mil. euro în cadrul programului actual de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de agenţia INFOTAG, programul este conceput pentru "a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanţare externă, ceea ce este deosebit de important în contextul pandemiei de coronavirus, în cadrul realizării unei agende de reforme structurale amplă şi ambiţioasă". Astfel, 20 mil. euro sunt acordate sub formă de împrumuturi pe termen lung cu dobândă scăzută, iar 10 mil. euro - sub formă de grant.

Potrivit Comisarului UE pentru economie, Paolo Gentiloni, asistenţa este concepută pentru "a ajuta Moldova să facă faţă şocului economic cauzat de pandemia de coronavirus".

"Uniunea Europeană este alături de cetăţenii Moldovei în aceste vremuri dificile. De asemenea, doresc să felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, de exemplu în îmbunătăţirea sistemului de justiţie şi combaterea corupţiei", a spus el.

Debursarea banilor urmăreşte îndeplinirea angajamentelor de politică convenite cu UE, cum este stabilit în Memorandumul de înţelegere. Aceasta include măsuri importante în domeniile guvernanţei sectorului financiar, guvernanţa sectorului public, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, a energiei şi a climatului de afaceri şi implementarea zonei de comerţ liber profund şi cuprinzător (DCFTA).

Plăţile în cadrul programului se efectuează în funcţie de progresul înregistrat în implementarea programelor FMI. În martie 2020, Moldova a finalizat cu succes a şasea şi ultima revizuire a programului de trei ani al FMI prin mecanismul extins de creditare şi mecanismul extins de finanţare. Recent au început negocierile pentru un nou program.

Debursările asistenţei macrofinanciare sunt condiţionate şi de îndeplinirea anumitor precondiţii politice. Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) consideră că s-au înregistrat progrese intermediare suficiente în acest scop, "în special în ceea ce priveşte seria de acţiuni specifice pe termen scurt, comunicate de către UE autorităţilor din Moldova în luna februarie, legate, printre altele, de justiţie, anticorupţie, mass-media şi societatea civilă".

"Autorităţile Moldovei s-au angajat să continue reforma justiţiei, în special prin prezentarea modificărilor constituţionale mult aşteptate pentru reforma judiciară, în conformitate cu standardele internaţionale. Ţinând cont de aceste eforturi, considerăm că precondiţiile politice pentru acordarea celei de-a doua tranşe au fost îndeplinite", notează Comisia Europeană.

Comisia aminteşte că, în mod separat, UE pune la dispoziţia Moldovei şi alte împrumuturi în valoare de 100 mil. euro, ca parte a deciziei de a acorda asistenţă macrofinanciară pentru zece ţări partenere pentru a le ajuta să limiteze scăderea economică cauzată de pandemia coronavirusului. Comisia este pregătită să acorde prima tranşă a acestei noi asistenţe cât mai rapid posibil, după ce Memorandumul de înţelegere cu Moldova va fi adoptat legal. Acesta stabileşte acţiunile politice care trebuie luate în schimbul ajutorului.

După cum a informat anterior INFOTAG, Comisia Europeană a luat decizia privind sprijinul macrofinanciar acordat Moldovei în anul 2017. Aceasta presupune alocarea a 100 mil. euro pentru "satisfacerea nevoilor Moldovei de finanţare externă în procesul de realizare a unei agende de reforme structurale amplă şi ambiţioasă". Însă banii aşa şi nu au fost alocaţi nici în 2017, nici în 2018 din cauza "înrăutăţirii statului de drept şi a democraţiei în ţară".

Prima tranşă de 30 mil. euro a fost debursată abia în toamna anului 2019, "în semn de susţinere a realizării reformelor-cheie care vizează îmbunătăţirea standardelor democratice şi protejarea statului de drept în Moldova". Potrivit comunicatului, Moldova aşa şi nu va primi ultima tranşă de 40 mil. lei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.