Finanţe

MINISTERUL FINANŢELOR A SEMNAT UN ACORD DE ÎMPRUMUT CU BANCA DE DEZVOLTARE A CONSILIULUI EUROPEI

05 august, 2020

Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat ieri un acord de împrumut de 70 de milioane de euro pentru a sprijini eforturile guvernului de a oferi îngrijiri de sănătate persoanelor afectate de COVID-19 și de a contribui la atenuarea impactului crizei asupra întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM).

Conform informaţiilor oferite agenţiei INFOTAG de sursele din cadrul Ministerului de Finanţe, șeful acestuia, vicepremierul Serghei Pușcuța, a mulțumit Băncii pentru susținerea constantă acordată Moldovei, exprimându-şi opinia că acordul este un răspuns eficient și prompt la nevoile Republicii Moldova în lupta împotriva COVID-19.

„Reducerea impactului COVID-19 asupra sănătății populației Republicii Moldova, precum și asupra economiei naționale, rămâne a fi o prioritate a guvernului”, a subliniat el.

La rândul său, guvernatorul CEB, Rolf Wenzel, a spus că „întrucât COVID-19 continuă să aibă un impact imens asupra economiei și societății, este vital ca țările membre CEB să-și extindă capacitățile de răspuns”.

„Suntem bucuroşi să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de consolidare a sistemului de sănătate, precum și să oferim asistența necesară micilor întreprinderi, afectate de criză”, a subliniat el.

INFOTAG a mai comunicat anterior că, la începutul lunii mai, Banca și-a exprimat intenția de a acorda Moldovei acest împrumut, pentru a ajuta guvernul să facă faţă problemelor actuale, cu accent pe serviciile medicale (aproximativ 40 de milioane de euro) și întreprinderile mici (30 de milioane de euro).

Finanțarea sectorului protecţiei sănătății prevede achiziționarea de medicamente și echipamente specializate pentru tratarea pacienților cu COVID-1, stimularea personalului medical din prima linie, inclusiv medici și asistenți medicali, precum și adaptarea încăperilor pentru primirea și îngrijirea persoanelor infectate. Nevoile respective au fost în prealabil evaluate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și OMS.

Finanţarea pentru IMM-uri va acoperi necesităţile lor în ce priveşte rulajul și nevoia de investiții, ca să le ajute să facă față consecinţelor generate de măsurile restrictive adoptate de autorități pentru a opri pandemia.

Fondurile vor fi furnizate printr-o linie de credit, în condiții atractive pentru debitorii finali, prin instituțiile financiare participante la acest proiect. Direcția liniei de credit va verifica toate băncile care operează în Moldova și patru instituții de microfinanțare, urmînd să stabilească dacă acestea respectă condițiile proiectului de mediere, precum și acceptabilitatea tuturor IMM-urilor interesate.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.05 13:07 Nica
    Cu asa bani noi putem sa rezistam...
  2. 2020.08.05 13:08 Victoria
    Cineva in Moldova poate sa raspunde, cum noi dam acest banii innapoi?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.