Finanţe

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ: INFORMAŢIILE INSPECTORATULUI FISCAL POT FI UTILIZATE ÎN INSTANŢELE DE JUDECATĂ PENTRU ASIGURAREA PROTECŢIEI CETĂŢENILOR

07 august, 2020

Informaţiile de la Inspectoratul Fiscal pot fi utilizate în instanţă pentru a asigura o protecţie adecvată a cetăţenilor. După cum relatează INFOTAG, această decizie a fost luată joi de Curtea Constituţională (CC).

Curtea a constatat că, potrivit legii, informaţiile deţinute de Inspectoratul Fiscal sunt secrete şi pot fi furnizate numai la cererea organelor de urmărire penală şi a instanţelor, în cadrul examinării cazurilor de evaziune fiscală sau a altor infracţiuni. Pe de altă parte, în timpul procesului, inculpatul nu poate solicita furnizarea de informaţii de la Inspectoratul Fiscal, pe care l-ar putea folosi pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

"Dreptul cetăţenilor la apărare în instanţe este, de asemenea, consacrat în Constituţie, precum şi dreptul la confidenţialitate şi protecţia datelor cu caracter personal. Ambele drepturi sunt prevăzute de Constituţie, dar nu sunt absolute ", a declarat Curtea Constituţională.

Instanţa a constatat că este posibilă furnizarea acestor date, dacă este respectat dreptul la protecţia datelor cu caracter personal. Curtea Constituţională a decis să excludă din Codul fiscal interdicţia de a furniza date, "asigurând un echilibru între cele două drepturi prevăzute de Constituţie".

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.07 12:25 Fima
    Eto spornii vopros.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.