Finanţe

EXPERT : LEUL MOLDOVENESC S-A APRECIAT DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI CU 4,25%, COMPARATIV CU ZECE VALUTE ALE PARTENERILOR PRINCIPALI

10 august, 2020

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a apreciat cu 4,25%, comparativ cu zece valute ale principalilor parteneri comerciali. Potrivit agenţiei INFOTAG, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS Viitorul, a scris despre acest lucru în cercetările sale.

„Leul moldovenesc continuă să se consolideze a treia lună consecutiv față de coșul monetar IVM-10 (indicele de monedă al Republicii Moldova-10 - în comparație cu monedele a zece țări - principalii parteneri comerciali). În perioada 3 - 9 august, rata de schimb a leului moldovenesc a crescut cu 0,75% față de toate cele 10 monede. Leul moldovean s-a apreciat cel mai mult în raport cu lira turcească (+ 3,33%), rubla rusească (+ 2,16%) și rubla bielorusă (+ 1,84%). Drept urmare, leul a atins un nou maxim de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă că cotația sa este cu 4,25% mai mare decât la începutul anului ”, a declarat expertul.

Potrivit acestuia, de la începutul anului, leul s-a consolidat față de opt monede și s-a depreciat față de două monede. Cel mai mult, leul moldovenesc s-a apreciat față de lira turcească (+ 18,80%), rubla rusească (+ 18,57%) și grivna ucraineană (+ 16,82%). În aceeași perioadă, moneda moldovenească s-a depreciat față de euro (-2,21%) și leul românesc (-0,89%).

Ioniţă a notat ca, în ultimele doua luni, dolarul american a inregistrat cea mai puternica scădere din ultimii trei ani faţă de euro -5,00%. Prețul său a scăzut de la 1,125 USD pentru un euro la începutul lunii iulie, la 1,182 dolari în prima săptămână a lunii august.

„Deprecierea dolarului american are loc pe fondul crizei americane cauzată de COVID-19. Acest lucru se întâmplă, de asemenea, pe fundalul luptei politice din ajunul alegerilor prezidențiale și incapacitatea Congresului SUA de a conveni asupra măsurilor economice anti-criză ”, a menționat expertul.

El a subliniat că în 2020, leul moldovenesc va copia comportamentul leului românesc în raport cu dolarul și euro.

„Un leu moldovenesc puternic este benefic pentru populația Moldovei, deoarece mărfurile importate sunt în medie cu 4,25% mai ieftine doar datorită cursului de schimb. Aceasta poate reduce semnificativ inflația, ceea ce este benefic pentru populație în contextul crizei economice. Pe de altă parte, leul puternic afectează producătorii autohtoni, în special fermierii și prelucrătorii. Astfel, Banca Națională a Moldovei este obligată să facă o alegere dificilă între interesele populației și agenții economici, în contextul unei instabilități internaționale puternice, în special în relația dintre dolar și euro. BNM ar trebui să intervină treptat în această situație - pentru a readuce leul moldovenesc la nivelul începutului de an și pentru a menține o poziție echilibrată în lupta dintre euro și dolar ”, a recomandat Ioniță.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.