Finanţe

COMISIA EUROPEANĂ A FĂCUT PUBLICE CONDIȚIILE POLITICE ÎNAINTATEA MOLDOVEI ÎN SCHIMBUL ASISTENŢEI MACROFINANCIARE

11 august, 2020

Condițiile politice ale programului de asistență macrofinanciară (AMF) de 100 de milioane de euro al UE pentru Moldova „se referă la consolidarea managementului finanțelor publice, buna guvernare și lupta împotriva corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri”.

Potrivit INFOTAG, despre aceasta se spune în declarația Comisiei Europene cu privire la aprobarea pachetului AMF , de 3 miliarde de euro, pentru zece parteneri de extindere și vecinătate, inclusiv RM, pentru a depăși consecințele economice ale pandemiei de coronavirus.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, a remarcat că, în timpul crizei, sprijinul acordat vecinilor UE este de o importanță deosebită pentru menținerea stabilității în întreaga regiune.

„Ca parte a răspunsului global al UE la pandemia de coronavirus, lucrăm pentru a ajuta țările vecine să reducă impactul economic extrem de grav. Aceste „programe AMF pentru situații de criză” vor fi derulate în condiții favorabile în baza Memorandumurilor de Înțelegere semnate, care conțin angajamente concrete de reformă. Acest lucru va ajuta țările vecine să-și acopere necesitățile de finanțare externă în perioada 2020-21, având în vedere dificultățile de a face față impactului economic al pandemiei”, a spus el.

Programul AMF face parte din angajamentul mai larg al UE față de țările învecinate și față de țările ce țin de cursul de extindere și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns al UE la criză. Acesta este disponibil pentru partenerii de extindere și pentru țările din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave în balanța de plăți. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu țările respective și sprijinul unor politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Afenţia INFOTAG a informat deja că asistența va fi sub formă de împrumut, în două tranşe egale. Împrumutul va fi decontat în maximum 12 luni și are o scadență de 15 ani cu achitarea într-o singură tranșă. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul pe care Comisia Europeană îl va obţine pe piața financiară internațională.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.