Finanţe

PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN PRIMA LECTURĂ PROIECTUL DE LEGE PRIVIND MODIFICĂRILE LA LEGEA BUGETULUI

10 septembrie, 2020

În cadrul ședinței de joi, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind modificările la legea bugetului de stat.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, prezentând proiectele de amendamente de la tribuna parlamentului, vicepremierul, ministrul de finanțe, Sergiu Puşcuţa, a menționat că veniturile bugetare vor fi reduse cu 649,5 milioane de lei – până la 37,2 miliarde de lei (în principal datorită reducerii veniturilor bugetare (TVA) pentru bunurile importate și a granturilor acordate de organizațiile internaționale); cheltuieli - cu 1,8 miliarde lei până la 53,2 miliarde lei (în principal datorită reducerii cheltuielilor pentru proiectele cu finanțare externă).

Astfel, deficitul bugetului de stat va fi redus cu 1,2 miliarde lei – până la 15,9 miliarde lei.

El a menționat că rectificarea bugetului se datorează faptului că „perspectivele macroeconomice ale Moldovei din acest an au devenit din ce în ce mai sumbre” - legea bugetului a fost aprobată în 2019, pe baza prognozei de creștere a PIB-ului cu 3,8%, modificări la buget din aprilie au luat deja în considerare o scădere de 3%, iar de această dată - o scădere a PIB-ului cu 4,5%.

„Prin urmare, în noul proiect, guvernul a redus tot ceea ce putea fi redus, fără a planifica cheltuieli care să nu implice acoperire. Una dintre soluțiile de finanțare a deficitului sunt împrumuturile, modificările respective prevăd deja primirea primei tranșe de 1,6 miliarde de lei după semnarea unui nou memorandum cu FMI”, a spus Pușcuța.

Președintele comisiei parlamentare pentru buget, socialistul Vladimir Golovatiuc, prezentând raportul comisiei, a menționat că guvernul „acționează destul de logic”, întrucât în cursul anului „a majorat cheltuielile”, iar acum este „nevoit să facă anumite concretizări (reduceri), căci întâmpină greutăţi”, a spus că „nici un articol nu este redus fără sens ci doar se echilibrează veniturile şi cheltuielile”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.