Finanţe

​PARLAMENTUL A APROBAT AMENDAMENTELE LA BUGETUL - 2020

11 septembrie, 2020

Vineri, cu voturile a 59 de deputați, Parlamentul a aprobat amendamentele la legea bugetului de stat pentru 2020.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, conform modificărilor prezentate, veniturile bugetare se vor reduce cu 649,5 milioane lei, până la 37,2 miliarde lei (în principal datorită reducerii taxelor fiscale (TVA) la bunurile importate și a granturilor de la organizațiile internaționale); cheltuielile - cu 1,8 miliarde lei - până la 53,2 miliarde lei (în principal datorită reducerii cheltuielilor pentru proiectele cu finanțare externă).

Astfel, deficitul bugetului de stat va fi redus cu 1,2 miliarde lei - la 15,9 miliarde lei. Până la sfârșitul anului, suma datoriei publice se va ridica la 75,6 miliarde lei, în scădere cu 4,1% sau 3,2 miliarde lei. Datoria publică externă se va ridica la 45,6 miliarde de lei (în scădere cu 6,6%).

În a doua lectură, proiectul a inclus opt amendamente propuse de parlamentari și aprobate de guvern. Acestea se referă la ajustarea distribuției fondurilor către autoritățile locale în cadrul implementării investițiilor de capital și a lucrărilor de reconstrucție.

Preşedintele parlamentului, Zinaida Greceanîi a refuzat să voteze amendamentul propus de vicepreședintele Alexandru Slusari, privind majorarea fondului pentru subvenționarea agriculturii cu 400 de milioane de lei prin redistribuirea fondurilor din proiectul Drumuri Bune, deoarece nu a primit sprijinul guvernamental obligatoriu atunci când se face bugetul.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, în a doua lectură, amendamente la bugetele asigurărilor sociale (creșterea veniturilor cu 232,7 milioane - până la 24,5 miliarde lei) și a asigurărilor obligatorii de sănătate (reducerea veniturilor cu 78 milioane lei - până la 8,5 miliarde lei).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.11 18:01 Vlad
    Deficitu s-a micsorat ce este bine, chiar foarte si foarte bine.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.