Finanţe

PREȘEDINTELE IGOR DODON CREDE CĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI MOLDOVA POATE PRIMI O FINANȚARE SUPLIMENTARĂ DE 6,5 - 7 MLRD. LEI

17 septembrie, 2020

Președintele Igor Dodon consideră că până la sfârșitul anului Moldova va putea primi o finanțare suplimentară de 6,5-7 miliarde de lei. Potrivit agenției de presă INFOTAG, el a vorbit despre aceasta miercuri seara la postul de televiziune Prime TV.

Potrivit președintelui, este vorba de asistență financiară pe care Moldova o poate primi din partea Rusiei, Uniunii Europeane și FMI.

„Sunt în curs negocieri cu Rusia. Vicepremierul, ministrul finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat că săptămâna aceasta a avut loc o nouă rundă de negocieri. Cel mai probabil, etapa finală a negocierilor va avea loc săptămâna viitoare. Cred că acordul va fi semnat la sfârșitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie. Aceasta înseamnă că vom primi banii până la sfârșitul anului”, a spus Dodon.

El și-a exprimat încrederea că acordul va fi semnat și ratificat de către parlament.

„Acordul va lua în considerare observațiile Curții Constituționale. Indiferent dacă ne plac sau nu, există o decizie a Curții Constituționale și trebuie să o respectăm. Sunt sigur că vom primi acești bani, parlamentul, de asemenea, va ratifica documentul. În ciuda tuturor dificultăților, partenerii noștri ruși se țin de cuvânt și vor aloca acești bani”, a subliniat Dodon.

El a menționat, de asemenea, că până la sfârșitul anului ar trebui să vină 50 de milioane de euro din asistența promisă de UE, în valoare de 100 de milioane de euro.

„Există decizia Uniunii Europene de a ne aloca 100 de milioane de euro ca asistență necesară în vederea depășirii consecințelor pandemiei de coronavirus, în cadrul așa-numitului program Omnibus. Dintre acestea, 50 de milioane le vom primi anul acesta, necondiționat. Am făcut totul pentru a obține acești bani, parlamentul a aprobat amendamente la legea bugetului, iar eu am promulgat documentul”, a spus președintele.

Președintele a dat de înțeles că nu este sigur de primirea acestei asistențe, întrucât UE „își schimbă adesea poziția”.

„Respectăm foarte mult UE și suntem recunoscători pentru asistența oferită. Dar uneori ea pune condiții suplimentare. De regulă, acestea sunt condiții politice greu de evaluat. De exemplu, vor spune că reforma justiției merge prost și atât... În acest sens, este mai ușor cu Fondul Monetar Internațional, ei spun clar ce trebuie făcut, ce legi să adoptăm”, a spus Dodon.

Șeful statului și-a exprimat încrederea că va fi posibil să semneze un nou program cu FMI pentru a primi o parte din fondurile din noul program până la sfârșitul anului curent.

„Ca guvern responsabil, parteneri responsabili, am îndeplinit toate condițiile convenite cu FMI. De asemenea, au fost adoptate și promulgate legi. Acum mingea este de partea FMI. Ținând cont de toate acestea, Moldova va primi încă 6,5-7 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro) până la sfârșitul anului. Și desigur că, în acest caz, vom putea lua măsuri suplimentare pentru a oferi asistență cetățenilor și agenților economici afectați de secetă și de pandemia de coronavirus în acest an”, a conchis Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.