Finanţe

PREȘEDINTELE COMISIEI PENTRU FINANȚELE PUBLICE DESPRE AUDITUL ÎN MINISTERE: „GESTIONARE PROASTĂ” ȘI „ÎNCĂLCĂRI FLAGRANTE”

24 septembrie, 2020

Președintele comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatele auditului în majoritatea absolută a ministerelor. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, el a spus acest lucru joi, în cadrul unui briefing.

Munteanu a prezentat raportul comisiei pe baza rezultatelor auditului efectuat de Curtea de conturi în opt dintre cele nouă ministere - Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei. O serie de concluzii subliniază, în special, „gestionarea proastă a bunurilor, terenurilor și altui patrimoniu public, neevaluat, neînregistrat la valoarea sa reală și neluarea la evidență (riscurile iminente de devalizare și înstrăinare a proprietății publice)”.

În opinia oficialului, ministerele neglijează „cota statului în capitalul social al întreprinderilor de stat și societăţile pe acţiuni în care statul are cote-părți, astfel, deși îşi deleghează reprezentanții în CA, aceștia sunt pasivi, inerți, ineficienți, incapabili să apere interesele statului şi pe cele publice în buna gestionare a acestor companii”.

Sunt înregistrate încălcări „flagrante a regulilor procesului bugetar și alocarea de resurse semnificative la discreția unor miniștri, șefi de agenție, violând normele și regulile procesului bugetar”, a punctat deputatul.

Ministerele ignoră legislația care le obligă “să instituie servicii de audit intern, menține politizarea deciziilor în achiziții publice și investiții capitale, fără urmă de bună guvernanță”, a spus Munteanu.

Potrivit acestuia, „continuă practica vicioasă de a menține nefinalizate zeci de obiective finanțate prin investiții capitale, generând devalizarea lor : imobile, spitale, alte obiective de menire socială. Iată şi câteva date: ne-evaluarea și neînregistrarea valorică în evidența contabilă a cca 219 terenuri cu suprafața de 8.0 mii ha și cca 246 imobile și 52 construcții atestate la Ministerul de Finanţe, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale a Moldovei, Ministerul Justiţiei. Nu sunt înregistrate drepturile patrimoniale la cca 165 bunuri imobile și 167 terenuri cu suprafața totală de cca 2,8 mii ha, aflate în gestiunea Ministerului Apărării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii”.

„Vom prezenta în mai multe etape principalele concluzii ale auditurilor efectuate de Curtea de Conturi și prezentate Comisiei, ajungând însă la concluzia că sub pretenția unei reforme a administrației publice (RAC) criteriile și practicile de bună guvernanță au avut de suferit, în loc de a fi stimulate”, a spus Munteanu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.