Finanţe

VLADIMIR PUTIN A PROMIS SĂ OFERE RM, CA AJUTOR UMANITAR, MOTORINĂ ÎN SUMĂ DE 5,55 MIL. EURO

29 septembrie, 2020

Președintele rus Vladimir Putin a promis să ofere, ca ajutor umanitar pentru Republica Moldova, motorină în valoare de 500 de milioane de ruble (5,55 milioane de euro). Potrivit agenţiei de presă INFOTAG cu referire la presa rusă, acest lucru a fost discutat luni, la întâlnirea în regim de videoconferinţă a preşedintelui rus cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Putin a menționat că anul acesta Moldova s-a confruntat cu probleme în economie și cu consecințele pandemiei de coronavirus, iar agricultura țării a fost, de asemenea, nevoită să lupte cu consecințele secetei.

"La solicitarea Dvs., am generat fondurile necesare sub formă de ajutor umanitar în valoare totală de aproape jumătate de miliard de ruble pentru a vă furniza motorina necesară întreprinderilor agricole care au suferit cel mai mult în urma secetei", a spus președintele rus.

Potrivit acestuia, prima tranșă pentru jumătate din această sumă a fost deja pregătită. Pentru a o primi, Moldova trebuie să prezinte o listă a întreprinderilor care au nevoie în primul rând de acest sprijin.

Pe pagina sa de facebook, Dodon a spus că este vorba despre 20 de mii de tone de motorină.

“Am abordat un spectru larg de subiecte legate de interacțiunea dintre țările noastre în cadrul parteneriatului strategic”, a relatat Igor Dodon.

„Am constatat cu satisfacție dinamica în creștere continuă a relațiilor bilaterale, în pofida crizei pandemice. De asemenea, am discutat cu Președintele Federației Ruse despre evoluția negocierilor privind obținerea de către Republica Moldova a împrumutului rus în valoare de 200 mil. de euro. Totodată, am abordat chestiuni ce țin de semnarea unui acord cu privire la protecția socială”, a spus Dodon.

El a spus că la 1 octombrie, va avea loc Forumul Economic Moldo-Rus în format de teleconferință, iar la 2 octombrie, se va desfășura ședința Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse pentru cooperare comercial-economică în format videoconferință.

„Am reiterat interesul părții moldovenești pentru procurarea vaccinului rus împotriva coronavirusului, după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația Organizației Mondiale a Sănătății. În altă ordine de idei, am solicitat conducerii Federației Ruse să permită studenților din Republica Moldova, care învață în Rusia, să se prezinte la locul de studii. În context, m-am adresat omologului rus să examineze posibilitatea de a relua traficul aerian și feroviar dintre țările noastre”, a spus Dodon.

Potrivit acestuia, discuția asupra acestor probleme va continua în zilele următoare, într-o conversație telefonică între prim-miniștrii celor două țări.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.29 11:22 Stas
    Zvezdnii ceas Dodona?
  2. 2020.09.29 11:24 Efim
    Dl Dodon sa face pentru tara si pentru agrarieni tot ce este posibil!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.