Finanţe

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI, DEFICITUL BUGETAR S-A RIDICAT LA 5,4 MLRD. LEI

23 octombrie, 2020

Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative anunțate de Ministerul Finanțelor, s-a încheiat pe primele nouă luni ale anului 2020 cu un deficit de 5,4 mlrd. de lei.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta, vineri, a anunțat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, în cadrul ședinței Clubului Presei Economice.

Potrivit lui, tradițional în lunile – octombrie, noiembrie și decembrie – cheltuielile bugetare ale R. Moldova cresc, prin urmare Ministerul Finanțelor a luat măsuri pentru a se asigura că, în această perioadă, în trezorerie suficiente există resurse pentru a acoperi cheltuielile urgente.

„Putem spune că ne-am pregătit pentru acest lucru în avans, având 4 mlrd. de lei în buget”, a spus ministrul, menționând că din împrumutul de urgență în valoare de $239 de mil., acordat de Fondul Monetar Internațional (FMI) la finele lunii aprilie, până la moment au fost cheltuiți $40 de mil.

Ministrul a atras atenția asupra faptului că, în loc de creșterea planificată a PIB-ului de 3,8% la începutul anului 2020, se preconizează o scădere de 4,5%. Potrivit datelor din prima jumătate a anului curent, PIB-ul țării s-a redus cu 7,1%.

„În iulie-august, încasările bugetare au revenit la nivelul din aceiași perioadă a anului 2019, după ce în luna aprilie s-a înregistrat o scădere cu 30%, iar în luna mai – 15%”, a spus el.

Serghei Pușcuța a spus că scăderea PIB-ului cu doar 1% duce la o micșorare cu aproximativ 750 de mil. de lei a veniturilor bugetare.

„Dar situația reală cu încasările bugetare demonstrează fenomenul, potrivit căruia o scădere a PIB-ului cu 7,1% nu va duce la micșorarea veniturilor la nivelul de 1 mlrd. de lei”, a spus ministrul.

În acest context, el a presupus că până la sfârșitul anului 2020, nivelul deficitului bugetar va fi mult mai mic, decât cel planificat.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări că la începutul anului 2021, în bugetul țării vor fi cel puțin 2 mlrd. de lei, care sunt necesare în primele două săptămâni ale noului an, când practic încasările în trezorerie încă nu ajung, dar există cheltuieli obligatorii.

„O situație similară este și cu bugetele locale, în conturile cărora acum sunt puțin peste 1 mlrd. de lei”, a spus ministrul.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.23 18:50 Oleg
    Daca ministr declara ca banii sunt, inseamna ca situatia este sub control.
  2. 2020.10.23 18:57 Ana
    Ministru are capacitate, cunoaste bine ramura cu care sa ocupa...
  3. 2020.10.24 10:48 Mihai
    Bine ca situatia nu este atit de catastrofala cum declara tot timp opozotia.
  4. 2020.10.24 10:49 Svetlana
    Daca ramina guvernu Chicu in anul viitor buget sa fie mult mai plin de chit acum in anul 2020.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.