Finanţe

CNPF: SECTORUL DE ASIGURĂRI ESTE DOAR „O PIATRĂ DE ÎNCERCARE”, URMĂTOARELE „ȚINTE” SUNT BĂNCILE SISTEMICE

20 noiembrie, 2020

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) își exprimă dezacordul față de modul în care „Confidential-Audit” încearcă să conteste decizia cu privire la introducerea administrării speciale la compania de asigurări „Moldasig”.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al CNPF, publicat vineri seară, autoritatea de reglementare menționează că „începe o bătălie lungă”, care va avea efecte „dezastruoase” atât pe plan intern, cât și pe cel internațional.

CNPF subliniază că a primit de la „Confidential-Audit” cereri scrise „pe genunchi”, ceea ce în opinia autorității „este absolut detestabil și descalificant, desconsiderator și neglijent, brutal și batjocoritor, nu pur și simplu la adresa regulatorului, dar în general la adresa statului propriu-zis”.

Autoritatea de supraveghere califică drept acțiuni subversive, „regizate de mână invizibilă”.

„Aceste provocări nu sunt altceva decât o sfidare la adresa instituțiilor statului, la adresa securității naționale, la adresa bunului simț și societății în ansamblu”, se arată în comunicat.

CNPF consideră că aceasta este prima încercare de a testa vigilența instituțiilor statului, următoarele „ținte” fiind băncile sistemice cu pondere covârșitoare în piața financiară.

„Respectiv, acțiunile în cauză reprezintă nu altceva decât o provocare de proporții „cu bătaie lungă”, cu impact cuantificabil, estimat la costuri enorme – atât financiare, cât și reputaționale. Sectorul de asigurări este doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, se arată în comunicat.

La comunicatul de presă, CNPF a atașat și cererea scrisă de mână depusă de „Confidential-Audit” SRL.

În același timp, vineri, CNPF a anunțat că preia administrarea companiei de asigurări „Moldasig”. În special, CNPF a constatat că persoanele delegate de „Confidential-Audit” și „Altimeea” nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere. Astfel, întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații „Moldasig”, CNPF a decis „instituirea administrării speciale provizorie a „Moldasig”, cu numirea unui administrator special”.

După cum a informat agenția INFOTAG anterior, în data de 10 noiembrie, CNPF a decis suspendarea operaţiunilor bancare la conturile curente şi de depozit ale „Moldasig”. Decizia CNPF vine după ce la începutul lunii noiembrie Judecătoria Chişinău (sediul Râşcani) a luat decizia de a restitui o parte din acţiunile „Moldasig” lui Veaceslav Platon, recent eliberat din închisoare, precum și de a institui administrarea provizorie a „Moldasig” de către două companii de audit: „Confidential-Audit” și „Altimeea”. CNPF a decis să blocheze toate tranzacţiile până când vor fi stabilite toate circumstanţele. De asemenea, autoritatea de supraveghere a anunțat că va contesta la Curtea de Apel încheierea Judecătoriei sectorului Râşcani.

Commentarii [ 10 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.21 11:24 Galina
    Gaya, VNP sa intoarce!
  2. 2020.11.21 12:28 Fima
    Emu ciujogo nne nado, on otbiraet vse svoe nazad!!!
  3. 2020.11.21 12:29 Ilarion
    Ei nu vor sa perd NIMIC!!!
  4. 2020.11.21 12:30 Vlada
    CNPF si dl Chitan a ramas singur singurel...
  5. 2020.11.21 12:31 Vasile
    Dna Dosca v svoem amplua...
  6. 2020.11.21 12:33 Denis
    V Moldove zacon cito dislo, cuda povernul - to i vislo.
  7. 2020.11.21 12:33 Nichita
    Gospodim P;aton polucil cartblans ot procurora Stoeanoglo vot i vse dela.
  8. 2020.11.21 12:34 Nimfa
    Da statu este la noi, ce face acum dl Dodon< fl Chicu, dna Sandu?
  9. 2020.11.21 12:44 Ana
    Dl Platon vre revans...
  10. 2020.11.21 12:45 Viorica
    Clar lucru ca dl P;aton nu sa linesteasca pina chind nu lua active innapoi!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.