Finanţe

BERD ȘI UE AU OFERIT MAIB UN ÎMPRUMUT ÎN VLOARE DE 17,5 MIL. DE EURO DESTINAT IMM-URILOR

25 noiembrie, 2020

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) oferă noi finanțări întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, miercuri, în regim online a fost semnat un contract de împrumut în valoare de 17,5 mil. de euro între BERD și Moldova Agroindbank (MAIB). Acesta va oferi accesul atât de necesar la finanțare pentru acest segment critic de afaceri.

„Fondurile fac parte din linia de creditare EU4Business - BERD și vor ajuta companiile să investească în echipamente și tehnologii moderne de producere pentru a respecta standardele UE în ceea ce privește calitatea produselor, măsurile de sănătate și siguranță și conservarea mediului. Ca rezultat, companiile vor putea oferi produse de înaltă calitate pe piața locală și vor beneficia de oportunități comerciale pe piața europeană”, se arată într-un comunicat de presă al BERD.

Împrumutul este al treilea la număr oferit MAIB pentru creditarea întreprinderilor din întreaga țară și creșterea competitivității acestora.

Șefa BERD în Moldova, Angela Sax, a menționat că sprijinul comun al BERD și UE vine într-un moment critic pentru întreprinderile din Moldova, care au fost puternic afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus.

„Ne angajăm să ajutăm companiile să investească în producerea modernă, în special în condițiile climatului actual dificil. Există beneficii clare pentru astfel de investiții pe termen scurt și mediu. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri financiari și instituționali pentru a oferi un sprijin palpabil care va duce la creșterea comerțului prin standarde mai ridicate și va stimula redresarea economică în întreaga țară”, a declarat Angela Sax.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a spus că Uniunea Europeană oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Moldova pe parcursul a mai mulți ani.

„În prezent avem aproximativ 20 de proiecte bilaterale și regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi și servicii de consultanță în afaceri. Proiectele finanțate de UE vizează, de asemenea, îmbunătățirea climatului de afaceri și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”, a spus diplomatul european.

Președintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari, a spus că noul împrumut este încă o dovadă a faptului că BERD, UE și MAIB și-au unit eforturile pentru a consolida IMM-urile moldovenești, astfel încât acestea să își îmbunătățească calitatea producției și să cucerească piața europeană.

„Acum că mediul de afaceri se confruntă cu dificultăți cauzate de pandemia și problemele climatice, MAIB continuă să sprijine antreprenorii și afacerile acestora. Parteneriatul cu BERD și sprijinul UE ne permit să ajutăm întreprinderile moldovenești în condiții preferențiale”, a declarat bancherul.

După cum a informat INFOTAG anterior, BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,4 mlrd. de euro în peste 130 de proiecte pentru a sprijini întreprinderile private, infrastructura cheie și pentru a construi o economie durabilă și prietenoasă mediului înconjurător.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.