Finanţe

ION CHICU: POLITICA BUGETAR-FISCALĂ PENTRU ANUL 2021 ESTE ORIENTATĂ PRIORITAR SPRE SUSȚINEREA DOMENIULUI MEDICINEI

30 noiembrie, 2020

„Prioritar, politica bugetar fiscală pentru anul 2021 vine în susținerea domeniului medicinii, care, din cauza pandemiei, este ramura cea mai solicitată și afectată”, declarat prim-ministrul Moldovei, Ion Chicu, după ședința tradițională cu președintele RM, Igor Dodon, și speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un briefing de presă el a subliniat că principalul subiect de pe agenda discuțiilor a fost examinarea și aprobarea, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, dar și a celor trei proiecte ale bugetelor anuale: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

„Luni, le vom examina și, sper, le vom vota pentru a le remite Parlamentului pentru aprobare. Proiectul este un produs comun al tuturor celor care sunt interesați ca țara, în anul 2021, să aibă o politică bugetar fiscală cât mai relevantă pentru situația în care ne aflăm”, a spus Chicu.

Potrivit lui, în medicină vor fi cele mai mari alocări și majorări atât sub aspect de remunerare a muncii personalului medical, cât și pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a sistemului medical.

„Doar majorarea salariului cu 30% care este preconizată pentru 1 ianuarie 2021, cumulat cu cea de la 1 septembrie 2020, va costa bugetul de stat 2 mlrd. de lei. Este un efort al societății pentru a stimula medicii noștri să rămână în țară și să ne salveze”, a declarat Chicu.

Prim-ministrul a menționat că pentru anul viitor, Guvernul vine și cu propuneri care oferă autorităților publice locale mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetar fiscală. În același timp, vor fi continuate investițiile masive în infrastructură, atragerea investitorilor în teritoriu și asigurarea unei predictibilități pentru aceștia.

„Guvernul vine cu propuneri care oferă mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetului. Noi vrem să asigurăm o previziune pentru investitori. Investitorii vor să știe care vor fi taxele nu doar pentru anul curent, dar și peste 2-3 ani”, a explicat premierul.

În ceea ce privește starea bugetară pentru luna noiembrie 2020, Ion Chicu a declarat că toate angajamentele au fost onorate, iar veniturile din taxe și impozite în această lună sunt cu 12% mai mult decât au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.30 19:15 Fima
    Dl Chicu trebue sa fie stimat!
  2. 2020.11.30 19:19 Petrea..
    Pentru medicina nimic nu trebue sa economisim...
  3. 2020.11.30 19:21 Zosim
    Cresterea este frumoasa - 12 la sute. Bravo!
  4. 2020.11.30 19:22 Birislav
    Daca si in noembrie noi sa vedem crestere la buget 12 la sute, atunci economia este sanatoasa.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.