Finanţe

USAID VA AJUTA BNM ÎN PREVENIREA RISCURILOR DE SPĂLARE A BANILOR ȘI MONITORIZAREA ACȚIONARILOR BĂNCII

21 aprilie, 2021

Banca Națională a Moldovei (BNM) va fi prima din regiune care va introduce o soluție IT de ultimă generație, care va veni în sprijinul eforturilor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

După cum a fost comunicat pentru INFOTAG din cadrul serviciului de presă al BNM, acesta va fi implementat cu sprijinul Proiectului USAID pentru transparența sectorului financiar în Moldova (FSTA).

Ieri, în cadrul unei prezentări în format video, a fost menţionat că noul sistem informațional va crește funcționalitatea BNM printr-un şir de funcții avansate bazate pe inteligență artificială și algoritmi de învățare automată. Softul va permite supravegherea tuturor operațiunilor bancare, întrucât acesta va funcționa ca un punct unic de accesare și vizualizare a informațiilor conținute în numeroase baze de date. Analiza de risc va face posibilă detectarea activităților suspecte și emiterea alertelor. Acest lucru va facilita atât identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului, cât și relevarea unor schimbări suspecte în structura de proprietate a băncilor.

Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a apreciat sprijinul acordat de USAID în cadrul proiectului menționat și a subliniat că implementarea noii soluții informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova pentru a susține dezvoltarea economică a țării, în beneficiul întregii societăți.

„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor inerente și implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar sarcini importante, dar și adevărate provocări”, a subliniat el.

Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a apreciat eforturile BNM de a-și consolida capacitățile de prevenire și combatere a infracțiunilor financiare și de asigurare a transparenței acționariatului băncilor.

Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro, și-a exprimat satisfacția față de oportunitatea
„de a lucra umăr la umăr cu o echipă de profesioniști dedicați care ne-au ajutat în acest proces complex de schițare a cerințelor tehnice, pornind de la specificul și realitățile sectorului financiar din Republica Moldova”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.04.21 13:12 Fima
    Sistemu bancar acum este deja steril si transparent...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.