Finanţe

COMITETUL EXECUTIV AL BĂNCII NAȚIONALE A DECIS DIMINUAREA NORMEI REZERVELOR OBLIGATORII DIN MIJLOACELE ATRASE ÎN LEI MOLDOVENEȘTI LA NIVELUL DE 26% DE LA 28%

04 mai, 2021

La ultima ședință, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente, care a rămas la nivelul de 2,65%.

Autoritatea de reglementare a menținut ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, care rămân în mărime de 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual.

În același timp, Comitetul executiv a hotărât reducerea cu 2 puncte procentuale (de la 28% la 26%) diminuând norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2021 – 15 iunie 2021.

A rămas neschimbată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține - 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia de politică monetară, alături de alte măsuri anterioare, este orientată spre atenuarea și contracararea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei naționale și consolidează poziția BNM în susținerea redresării economice. Hotărârea sprijină înviorarea procesului de creditare și intermedierea financiară în moneda națională, contribuind la transmiterea eficientă a impulsurilor monetare în sectorul real al economiei”, a menţionat BNM.

Comitetul executiv a aprobat raportul inflației pentru luna mai a acestui an, care urmează a fi publicat pe 7 mai.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.05.04 12:51 Mihai
    Da de ce a ramas in valuta 30%?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.