Finanţe

PROCURATURA GENERALĂ A ANUNȚAT REZULTATELE ANCHETEI „FURTULUI UNUI MILIARD”

20 august, 2021

Procuratura Generală (PG) a anunțat rezultatele anchetei din acest an privind „furtul unui miliard” prin publicarea unei note informative pe site-ul său oficial. Potrivit agenţiei INFOTAG, procurorii au trimis acest document către Parlament, unde a refuzat să se prezinte procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Documentul critică metoda de investigare a unei infracțiuni de mare profil folosită de PG până în anul 2018.

„Procurorii” au ratat grupuri mari de beneficiari”, iar șeful Procuraturii Generale și-a depășit puterile oficiale”, se spune în notă, autorii căreia au reamintit că, începând cu 2020, strategia de anchetă s-a schimbat, precum și componenţa echipei de anchetă.

Abia începând cu anul 2021, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) a început să examineze activele materiale asupra cărora s-a impus sechestrul. Astfel, în cinci dosare penale, s-a impus sechestru asupra unor active estimate la 894 mil. lei. În cazul Victoribank, au fost arestate active în valoare de 1,9 mlrd. lei, însă cazul nu poate fi adus în judecată, întrucât avocatul fostului vicepreședinte al băncii a contestat separarea episodului pentru clientul său într-o procedură separată.

Conform notei, ARBI, în cooperare cu parteneri români, a confiscat patru proprietăți în țara lor. Din 2020, PG din Republica Moldova cooperează cu colegii din Letonia.

Șase dosare penale privind furtul unui miliard au fost transferate către instanță. Este vorba despre cazuri împotriva șefilor Unibank, Banca de Economii, Banca Socială. În plus, a fost adus în judecată cazul a trei angajați ai holdingului lui Ilan Şor, care au luat împrumuturi de milioane de dolari de la bănci.

Potrivit Procuraturii Generale, din ianuarie până în iunie 2021, 47 mil. de lei au fost returnate la buget.

În același timp, în timpul discuției din Parlament, s-a observat că toți banii returnați s-au datorat activelor celor trei bănci lichidate și nu s-a mai returnat nimic din banii efectiv furați.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.