Finanţe

PIAȚA VALUTARĂ ESTE CARACTERIZATĂ PRIN „AUTOSUFICIENȚĂ”, ATUNCI CÂND CEREREA DE VALUTĂ ESTE SATISFĂCUTĂ DE OFERTĂ

13 septembrie, 2021

În săptămâna curentă, piața valutară a Moldovei va fi caracterizată de o „autosuficiență” de invidiat, atunci când cererea este satisfăcută de ofertă. Această opinie a fost exprimată de dealerii valutari, cu care a discutat luni corespondentul agenției INFOTAG.

„Piața se reglementează desinestătător, atunci când situația de pe aceasta nu necesită intervenția dealerilor Băncii Naționale (BNM). Este posibil ca din 15 septembrie să existe o cerere mai mare de valută în legătură cu achizițiile acesteia de către importatorii de resurse energetice. Între timp, tranzacțiile fluctuează în cantități egale de la 1 la 4 mil. de dolari pe zi, care sunt satisfăcute pe piața interbancară fără participarea autorității de reglementare”, a spus unul dintre interlocutorii agenției.

Întrebați despre comportamentul monedei naționale în a doua jumătate a lunii septembrie, participanții profesioniști de pe piață spun că leul nu se poate aprecia cu peste 3-5% anual și, prin urmare, raportul său față de dolarul SUA și euro cel mai probabil va fi în scădere.

„Dar această depreciere nu va fi una mare, întrucât imediat va interveni BNM, după cum a făcut în iulie și august curent, când regulatorul a stabilizat situația prin intervențiile sale de cumpărare și vânzare de valută”, a spus dealerul.

Alți participanți la piață consideră că autoritatea de reglementare nu va putea „rămâne inactivă” într-o situație în care, în absența valutei străine, leul se va aprecia considerabil.

„Aprecierea acestuia va avea un impact negativ asupra producătorilor moldoveni, în special asupra întreprinderilor și companiilor care exportă produse și servicii. Prin urmare, într-o astfel de situație, principalul cumpărător de dolari și euro va fi BNM”, a spus sursa.

În același timp, interlocutorul consideră că achizițiile valutare mari efectuate de către BNM, subminează propriile eforturi de a contracara inflația în creștere. La urma urmei, cumpărând valută, banca emite leul, majorând masa monetară, ceea ce contribuie la creșterea prețurilor.

INFOTAG precizează: Luni, 13 septembrie, BNM a stabilit cursul oficial de schimb de 17.5272 MDL:1 USD și 20.7339 MDL:1 euro, depriciind ușor rata leului față de perechea valutară dolar-euro.

Commentarii [ 8 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.13 15:18 dAVID
    CURSU ESTE STABIL, CE ESTE MINUNAT PENTRU IMPORTATORII.
  2. 2021.09.13 15:20 Galina
    A comu nujen dorogoi lei?
  3. 2021.09.13 15:26 Eva
    Acum 17,50 MDL pentru $1 este curs optimal si pentri importatorii, si pentru exportatorii din REpublica Moldova.
  4. 2021.09.13 15:27 Ana
    Bancile au nevoe de venituri mai suficiente ce inseamna ca curs trebue sa schimba tot timp...
  5. 2021.09.14 12:24 Piter
    Curs care este acum pe piata este real si convinabil pentru agentii economici. BNM stie despre asta bine.
  6. 2021.09.14 12:27 Pavel
    Populatia nu trebue sa pastreaza active in dolari SUA sau in euro, numai in valuta nationala!
  7. 2021.09.15 11:30 Andrei
    Oameni buni, BNM are alt scop, targhetul si tintea bancii este inflatia!
  8. 2021.09.15 11:33 Eleonora
    Drept, stabilitatea leului nu intereseaza BNM, acum banca face to ce este posibil, ca inflatia nu sa dauneaza nivel de trai oamenii saraci.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.