Finanţe

CONDUCEREA „MOLDOVAGAZ” CONSIDERĂ CĂ PREȚUL MEDIU LA GAZE ÎN ACEST AN VA FI DE PÂNĂ LA $200 PENTRU 1000 DE METRI CUBI

21 septembrie, 2021

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, consideră că, în anul 2021, prețul mediu la gazele naturale, pe care Moldova le achiziționează de la „Gazprom”, va fi de până la $200 per 1000 de metri cubi. Potrivit agenției INFOTAG, el a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook, explicând noua formulă de calcul al prețului.

Potrivit lui, a fost posibil să se obțină un preț favorabil de cumpărare a gazelor în pofida costurilor ridicate la bursele internaționale datorită „prețului hibrid”. El a reamintit că vara trecută „Moldovagaz” a fost criticat pentru faptul că gazele au fost cumpărate în baza unui contract, ci și nu a hub-urilor europene de gaz, unde prețul a scăzut până la $50-70.

„La începutul acestui an, în contractul cu „Gazprom” a fost inclusă o clauză, potrivit căreia, în sezonul cald, care reprezintă doar 15% din consumul anual total de gaz al Moldovei, prețul gazelor va fi legat de tranzacțiile spot. În același timp, iarna, inclusiv întregul sezon de încălzire, iar acesta reprezintă 85% din volumul consumului, prețul rămâne trimestrial legat coșul de produse petroliere, care este în mod tradițional de 3-4 ori mai mic”, a spus Ceban.

Potrivit lui, grație acestei formule, în primul trimestru al anului 2021, prețul gazului pentru Moldova s-a ridicat la aproximativ $127 pentru o mie de metri cubi, în timp ce în al patrulea, conform prognozelor de bază, va ajunge la aproape $240.

„Da, în septembrie prețul de achiziție a depășit cu adevărat $500, dar luna aceasta se consumă aproximativ 30 mil. de metri cubi, față de 180-190 mil. în decembrie-ianuarie. Astfel, prețul din septembrie înmulțit cu volumul se diluează în cifrele pentru consumul anual total, iar impactul său asupra prețurilor medii anuale de cumpărare, care se vor ridica la aproximativ $190-200 pe parcursul anului 2021, este nesemnificativ”, a subliniat Ceban.

În același timp, jurnalistul Alexandr Petcov, care este acționar minoritar al „Moldovagaz”, consideră că compania încearcă să „liniștească” oamenii în ceea ce privește prețul gazului importat”.

„Se presupune că formula scrisă în Contract a fost modificată astfel încât să se țină seama de cotațiile de schimb vara și să nu le ia în considerare iarna. Este foarte interesant, întrucât, în ultimii doi ani, la Adunarea Acționarilor nu a fost supusă aprobării (și aceasta este o procedură obligatorie) nici o modificare a Contractului cu „Gazprom”, care ar fi cel puțin cumva legată de formula de modificare a prețului”, a scris Petcov pe rețelele de socializare, menționând că într-un astfel de caz schimbarea prețului a fost făcută ilegal.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.21 14:48 Trofim
    Vadim simte ca el nici decum nu poate o sa fie bun si pentru Chisinau si pentru Moscova...
  2. 2021.09.21 14:54 Serafim
    Acest activ trebue sa apartina din nou statului nostru! Si punct!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.