Finanţe

MOLDOVA INTRODUCE CONCEPTUL DE „SALARIU MINIM PE ŢĂRĂ” PENTRU SECTOARELE PRIVAT ȘI PUBLIC ALE ECONOMIEI

17 mai, 2022

Autoritățile moldovenești urmează să introducă un concept unificat de „salariu minim pe țară” pentru sectoarele privat și public ale economiei. Potrivit Infotag, ministerul muncii și protecției sociale a pregătit o lege specială pe acest subiect, care va desființa conceptul de „salariu minim garantat” practicat până acum în sectorul real al economiei.

Este vorba despre faptul că salariul minim pe țară va fi stabilit de guvern, pe baza a doi indicatori de importanță fundamentală: ritmul de creștere a productivității muncii și creșterea indicelui prețurilor de consum în țară.

Dacă acest proiect de lege va fi adoptat de parlament, salariul minim în Republica Moldova, indiferent de forma de proprietate a întreprinderii sau societății în care este angajat salariatul, nu va fi mai mic decât salariul minim actual.

Realizarea acestei sarcini este direct legată de obligațiile autorităților moldovenești față de FMI, care sunt prevăzute în actualul program de 40 de luni al guvernului și al Băncii naționale cu Fondul. După cum a informat deja agenția Infotag, componenta financiară a programului depășește 795 milioane dolari, FMI furnizează aceste fonduri țării în condiții favorabile, pentru schimbări structurale și reformele în curs menite să ofere stabilitate economiei moldovenești.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.