Poster financiar

BNM NU PRECONIZEAZĂ ÎN TIMPUL APROPIAT SĂ CUMPERE VALUTĂ DE PE PIAŢĂ, CHIAR DACĂ LEUL S-A APRECIAT CU 6,5% ÎN RAPORT CU DOLARUL SUA

16 mai, 2017
BNM NU PRECONIZEAZĂ ÎN TIMPUL APROPIAT SĂ CUMPERE VALUTĂ DE PE PIAŢĂ, CHIAR DACĂ LEUL S-A APRECIAT CU 6,5% ÎN RAPORT CU DOLARUL SUA

Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu preconizează în timpul apropiat să cumpere valută de pe piaţă, chiar dacă de la începutul anului curent leul moldovenesc s-a apreciat cu 6,5% în raport cu dolarul SUA şi cu 2,78% în raport cu moneda unică europeană. Despre aceasta se menţionează într-un comunicat al BNM, emis luni seara.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la document, "episodul recent de apreciere a monedei naţionale survine pe fondul unui surplus de valută în piaţă, în condiţiile unei oferte mai mari de valută din partea populaţiei şi exportatorilor, care depăşeşte cererea şi necesităţile importatorilor".

În comunicat se menţionează că pe parcursul primelor trei luni a fost înregistrată o creştere a transferurilor de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice cu circa 12,65% ($251,7 mil.) comparativ cu perioada similară a anului precedent.

"La fel ca în anul 2016, ritmul de creştere a exporturilor îl depăşeşte pe cel al importurilor. Luând în consideraţie reorientarea geografică a exporturilor spre UE şi structura valutară a acestora, se observă o creştere a ponderii euro în comerţul exterior", se arată în comunicat.

Autorii atrag atenţia la lichiditatea excesivă din sectorul bancar şi nivelul înalt al rezervelor internaţionale. În aceste condiţii, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piaţa internă. Banca Naţională se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental - stabilitatea preţurilor interne conform strategiei ţintirii inflaţiei.

"În acelaşi timp, banca centrală monitorizează în permanenţă evoluţia pieţei valutare interne şi intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb şi o evoluţie speculativă a acestuia", se arată în comunicat.

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 17.05.2017 08:25:23 Ilie
    Daca BNM nu sumpara dolari SUA leul nostru inca sa fie mai peternic, ce este foarte si foarte bine!
  2. 17.05.2017 11:15:37 Ivan
    Ce inseamna asta, BNM este OBLIGAT sa cumpara valuta chind situatia pe piata sa dicteaza asta!
  3. 17.05.2017 04:48:01 Sivco
    Cursu creste anume ca BNM nu vre sa cumpara valuta!
  4. 18.05.2017 04:32:07 Ivan
    Piata valutara da semnale ca curs poate sa fie si 16.50 MDL:$1.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.