Poster financiar

SITUAŢIA DE PE PIAŢA VALUTARĂ VA PERMITE LEULUI SĂ SE APRECIEZE CĂTRE MIJLOCUL VERII PÂNĂ LA 17 MDL:$1 - OPINIA DEALERILOR

22 mai, 2017
SITUAŢIA DE PE PIAŢA VALUTARĂ VA PERMITE LEULUI SĂ SE APRECIEZE CĂTRE MIJLOCUL VERII PÂNĂ LA 17 MDL:$1 - OPINIA DEALERILOR

Situaţia de pe piaţa valutară va permite leului să se aprecieze către mijlocul verii până la 17 MDL:$1, susţin dealerii valutari, care consideră că o asemenea apreciere a monedei naţionale va lovi în exportul Moldovei ce abia îşi revine.

Solicitaţi de agenţia INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei de capital au menţionat tendinţa stabilă de apreciere a leului din cauza cererilor băncilor la vânzarea de valută, care nu sunt satisfăcute de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

"Participanţii pieţei simt că acum cursul ar putea ajunge sub limita de 18 MDL:$1, iar leul va continua să se aprecieze. Piaţa însă are experienţa când cursul leului s-a apreciat de la 13 MDL:$1 până la 11 MDL:$1, iar apoi situaţia s-a inversat şi leul a început să se deprecieze", a spus interlocutorul agenţiei.

El consideră că autoritatea de reglementare nu va admite aprecierea monedei naţionale mai mult de 15%. Acest indice ar putea fi atins către mijlocul verii.

"În aceste condiţii de apreciere a leului, exportatorii ar putea să se confrunte cu probleme, căci pierderile în urma fluctuaţiilor de curs ar putea ajunge la 15% de la începutul anului 2017", susţin dealerii, care afirmă că până la sfârşitul lunii mai cursul va atinge nivelul de 18 MDL:$1.

Participanţii pieţei presupun că în iunie cursul monedei naţionale ar putea urma două direcţii, din cauza ofertei de valută spre vânzare şi spre cumpărare.

"Însă în iulie şi august cursul din nou se va aprecia şi va ajunge până la 17,2-17,5MDL:$1, dacă în acest răstimp BNM nu va veni cu intervenţii pe piaţă", consideră interlocutorii.

Dealerii valutari fac referinţă şi la "factorul politico-administrativ", care, în opinia lor, înseamnă că cineva din conducerea ţării, care are influenţă asupra BNM, poate spune: "Gata, destul cu aprecierea leului".

Întrebat despre comportamentul dealerilor BNM pe piaţă, în situaţia în care sunt multe cereri de vânzare a valutei, unul dintre interlocutori a spus că BNM iese pe piaţă în fiecare săptămână, dar "nu satisface cererile tuturor băncilor", iar "numărul cererilor nesatisfăcute ajunge la milioane de lei"

Dealerii constată că importatorii nu efectuează plăţi şi speră că leul se va aprecia şi mai mult. În această situaţie, leul s-ar putea deprecia brusc cu 22-25 de bani, însă apoi iarăşi va reveni în jos, dacă nu va fi o intensificare a cererii la valută.

INFOTAG precizează: Luni, 22 mai, BNM a stabilit un curs oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi moneda unică europeană de 18,4088 MDL:$1 şi, respectiv, 20,5451 MDL:1 euro. Săptămâna trecută, serviciul de presă al BNM a emis un comunicat în care se menţionează că politica BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piaţa internă, din cauza unei oferte mari de valută din partea populaţiei şi exportatorilor şi din cauza creşterii transferurilor de mijloace băneşti din partea migranţilor de muncă.

 

Comentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 23.05.2017 06:44:59 Horia
    Este foarte si foarte important ca leul nostru sta mai puternic da nu brusc, da incet-incet, sa vada ca BNM controleaza procesul.
  2. 23.05.2017 06:45:47 Nichifor
    Importatorii astept chind cursu sa fie 15 lei pentru un dolari SUA...
  3. 24.05.2017 01:08:16 Horia
    Nu aud acuma Gas Union Fenosa - acum compania deja nu vre majorarea tarifelor/ Acum noi consumatorii trebue sa cerem micsorarea tarifelor cursu real este mult mai mic dechind el afost pus in tarif.
  4. 31.05.2017 09:22:27 Otilia
    Sparam foarte tare ca cursu sa fie 15 lei pentru un dolari SUA.
  5. 02.06.2017 12:17:56 Petro
    Gata, cursu nicioadata nu sa fie 17 MDL pentru un dolar SUA, cum voi aici scrieti, clar ca aveti interes, ca vreti ca leul sa fie puternic.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.