Poster financiar

VENETO BANCA REGRETĂ CĂ NU AU FOST GĂSITE FONDURI PRIVATE PENTRU ACOPERIREA PIERDERILOR BĂNCII

27 iunie, 2017
VENETO BANCA REGRETĂ CĂ NU AU FOST GĂSITE FONDURI PRIVATE PENTRU ACOPERIREA PIERDERILOR BĂNCII

În cadrul şedinţei extraordinare din 23 iunie 2017, Consiliul de administraţie al Veneto Banca, care deține 100% din banca comercială moldovenească Eximbank, şi-a exprimat regretul că înrăutăţirea ulterioară a situaţiei Băncii a făcut imposibilă atragerea fondurilor private, care, în opinia Comisiei Europene, erau necesare acoperirii pierderilor suportate sau probabile.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un comunicat de presă al Veneto Banca se menționează că în lipsa unui răspuns formal la propria declaraţie de interes privind accesul la recapitalizarea prudenţială prezentată Ministerului Economie şi Finanţelor la data de 17 martie 2017, Banca Centrală Europeană a decis că Veneto Banca se află în risc de instabilitate. La rândul său, Comitetul Unic de Rezoluţie (Single Resolution Board) a considerat că procedura de lichidare obligatorie administrativă prevăzută de legislaţia italiană ar permite protejarea corespunzătoare a deponenţilor, investitorilor şi clienţilor băncii.

„Soluţia crizei se află acum în mâinile autorităţilor italiene. Ipotezele analizate în prezent de autorităţi şi care în următoarele ore se vor configura corespunzător vor permite tuturor clienţilor băncii şi companiilor Grupului să-şi continue activitatea fără a avea discontinuitate în prestarea serviciilor, protejând, în acelaşi timp, deponenţii şi deţinătorii de obligaţiuni senior. Pe aceeaşi stabilitate vor putea conta toţi acei care au primit credite de la bancă şi de la societăţile Grupului”, se arată în comunicatul citat de agenția INFOTAG.

Consiliul de Administraţie, conform procedurii, va rămâne la dispoziţie pentru activităţile formale conform termenelor prevăzute de lege şi transmite, prin urmare, orice decizie privind gestionarea de viitor a băncii în mâinile autorităţilor şi ale Guvernului, cu certitudinea că va fi asigurată salvgardarea patrimoniului şi a capitalului uman al Grupului.

Luni, Banca Italiei a numit organele de lichidare. Lichidatorii menţionaţi, în scopul îndeplinirii indicaţiilor emise de minister şi cu susţinerea statului italian, au efectuat cesionarea activelor şi pasivelor către Intesa Sanpaolo S.p.A., care s-a subrogat în relaţiile cesionarei cu clienţii fără întreruperea continuităţii. Creditele neperformante ale băncii, excluse din tranzacţia de cesionare, vor fi transferate ulterior unei societăţi cu capital public.

Drepturile acţionarilor şi pasivele subordonate vor rămâne în responsabilitatea organului de lichidare. Clienţii nu vor suporta nicio consecinţă în rezultatul acestui transfer: oficiile şi subdiviziunile băncii vor fi deschise în mod obişnuit şi pe deplin funcţionale; toate operaţiunile bancare vor putea fi efectuate fără modificări, însă sub responsabilitatea Intesa Sanpaolo.

INFOTAG precizează: Consiliul de Administraţie al băncii Intesa Sanpaolo a aprobat achiziţionarea a două bănci problematice din Italia – Banca Popolare di Vicenza şi Veneto banca. Intesa Sanpaolo va achiziționa la un preț simbolic de 1 euro doar activele „bune” ale celor două bănci, cu excepţia creditelor neperformante şi riscante, obligaţiunilor neprioritare şi altor active care pot să înrăutăţească indicatorul suficienţei capitalului sau să afecteze politica de dividende a băncii.

Intesa Sanpaolo este un grup bancar italian, unul dintre cele mai mari grupuri din zona euro care s-a format la fuziunea a 2 bănci mari – Banca Intesa și Sanpaolo IMI.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 27.06.2017 02:21:15 Galina
    Ce pret 1 Euro a platit banca care a cumparat Veneto?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.