Poster financiar

PARTICIPANŢII PIEŢEI CALIFICĂ DIMINUAREA RATEI DE BAZĂ DREPT UN PAS AL BNM SPRE AŞTEPTĂRILE PIEŢEI

29 iunie, 2017
PARTICIPANŢII PIEŢEI CALIFICĂ DIMINUAREA RATEI DE BAZĂ DREPT UN PAS AL BNM SPRE AŞTEPTĂRILE PIEŢEI

Diminuarea ratei de bază de la 9% la 8% este un pas al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) spre aşteptările pieţei. Astfel au comentat participanţii profesionişti ai pieţei de capital decizia Comitetului executiv al BNM, care miercuri a modificat câţiva indicatori importanţi de politică monetară.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii pieţei spun că autoritatea de reglementare avea două posibilităţi de reacţionare la situaţia de pe piaţă – „rapidă” şi „lentă”.

„Conducerea BNM a ales a doua variantă, pe cea lentă. Prin hotărârea sa, BNM „a echilibrat” situaţia de pe piaţă, deoarece acum au fost egalate veniturile în cadrul a două instrumente financiare importante – certificatele BNM şi valorile mobiliare de stat (VMS). Indicele acestora este acum de 8%, fiind foarte apropiat de rata inflaţiei, de 7,4%”, a spus interlocutorul agenţiei.

Întrebaţi cum va reacţiona piaţa la decizia BNM privind diminuarea ratei de bază, participanţii pieţei au spus că acest lucru depinde mult de faptul „încotro BNM vrea să îndrepte piaţa”.

„Este evident că, pe termen scurt, piaţa va reacţiona la această hotărâre, însă pe termen lung, totul va depinde de BNM şi de politica sa, în special, de cursul monedei naţionale pe care îl va stabili regulatorul – de apreciere sau depreciere”, a menţionat un dealer bancar.

Toţi participanţii pieţei consideră că acum VMS vor fi mai convenabile pentru investitori, căci rata la certificatele BNM a constituit 8%, iar ţinând cont de achitarea impozitului pe venit, aceasta deja nu mai este la fel de preferată ca şi cele opt procente şi mai mult la hârtiile de valoare, a căror rentabilitate nu este impozitată.

„Probabil că va urma transferul resurselor băncilor din certificatele BN în VMS, fapt ce nu va permite majorarea considerabilă a rentabilităţii VMS din cauza cererii în creştere. Anume din acest motiv, rata VMS va fluctua în limita de 7,5-8,5%”, menţionează analiştii pieţei.

Întrebaţi de reporterul INFOTAG despre preferinţele BNM pentru cursul leului moldovenesc, dealerii valutari spun că în ultimul timp BNM a dat de înţeles că nu va admite aprecierea monedei naţionale mai mult de 18,2 MDL:$1.

„Imediat ce cursul de piaţă s-a apropiat de această limită, în baza cererii şi ofertei, BNM a început să cumpere dolari şi euro, depreciind cursul leului până la 18,25-18,29 MDL:$1. Noi am urmărit trei asemenea valuri de cumpărare a valutei de către regulator, care nu au permis aprecierea leului. Imediat ce cursul se îndepărta de „limita periculoasă”, ridicându-se până la 18,29 MDL:$1, BNM se retrăgea de pe piaţă”, a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei constată lipsa „reacţiei preţurilor” a importatorilor la aprecierea leului, care, teoretic, trebuia să ducă la scăderea preţurilor la mărfurile de import. Experţii susţin că un motiv este achitarea în 2017 a accizelor şi taxelor vamale la rata fixă în lei moldoveneşti, fapt ce nu duce automat la reducerea cheltuielilor importatorilor şi, prin urmare, la diminuarea preţurilor la mărfurile de vânzare.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.