Poster financiar

IHSAN DELIKANLI: BSTDB DOREȘTE SĂ-ȘI SPOREASCĂ PREZENȚA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

30 iunie, 2017
IHSAN DELIKANLI: BSTDB DOREȘTE SĂ-ȘI SPOREASCĂ PREZENȚA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN/BSTDB) dorește să-și sporească prezența în Republica Moldova, lucru demonstrat de intenția băncii de a aproba și semna proiecte în valoare totală de aproximativ 30 mil. euro. Declarația a fost făcută de președintele BSTDB, Ihsan Delikanli, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, la Chișinău, împreună cu Ministrul Finanțelor al RM, Octavian Armașu.

Ihsan Delikanli a sosit în RM pentru a participa la Adunarea anuală a Board-ului Guvernatorilor BSTDB și la un business forum regional, care va avea loc la Chișinău pe data de 3 iulie. În cadrul Adunării anuale  a Board-ului Guvernatorilor BSTDB, RM va transmite președinția în această instituție financiară internațională unei alte țări, cel mai probabil Federației Ruse.

Întrebat de corespondentul agenției INFOTAG despre sectoarele în care vor fi implementate proiectele în sumă de 30 mil. euro, Ihsan Delikanli a spus că finanțarea va fi acordată sectorului de export, celui imobiliar, precum și băncilor pentru a finanța întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM).

Rugat să spună care vor fi dobânzile la care BSTDB este gata să acorde finanțare băncilor din RM, Ihsan Delikanli a menţionat că acest lucru va fi negociat cu fiecare bancă în parte.

„Pentru noi este important ca finanțarea noastră să ajungă la ÎMM, lucru care se va întâmpla prin intermediul instituțiilor financiare locale”, a spus oficialul. Președintele BSTDB a adăugat că băncile din RM vor trebui să prezinte destul de multe documente pentru a accesa finanțarea BSDTB, dar și-a exprimat speranța că poziția BSTDB la acest capitol va fi înțeleasă de băncile locale.

Președintele BSTDB, de asemenea, a menționat faptul că  în 2016 Moldova a înregistrat o creștere economică bună, care a fost mai mare decât media din regiune. „Ne așteptăm ca în 2017 creșterea economică să fie chiar mai mare. Consider că Moldova va fi o bună destinație pentru investitori”, a adăugat oficialul.

Referindu-se la succesele înregistrate de BSTDB în 2016, Ihsan Delikanli a spus că anul trecut portofoliul băncii a crescut cu 7% și a atins cifra de 1,2 mlrd. euro.

„Alocările de fonduri s-au majorat cu 20%, până la nivelul de 440 mil. euro. Venitul operațional al băncii a fost de 11,7 mil. euro. Banca noastră a rămas o instituție financiară profitabilă”, a spus președintele BSTDB.

În același timp, el a accentuat faptul că „profitabilitatea vine pe locul doi în lista de priorități a băncii, pe primul loc fiind necesitatea de a contribui la dezvoltarea afacerilor”.  

Ihsan Delikanli, de asemenea, a menționat faptul că BSTDB este instituția financiară cu cel mai bun rating din regiune, care, potrivit Standard & Poor's, este A-, iar potrivit Moody's, este A2.

„Ratingul înalt ne ajută să atragem investitori în regiune. Anul trecut, BSTDB a emis cu succes primele bonduri în sumă de $500 mil., care ne ajută să implementăm planul de afaceri strategic al băncii. În fiecare zi urmărim prețul acestor bonduri și el rămâne stabil. Acest fapt demonstrează că BSTDB se mișcă în direcția corectă”, a spus Ihsan Delikanli.

El a adăugat că, în timp ce alte instituții financiare internaționale au o prezenţă globală, BSTDB se concentrează la nivel regional.

„Schimbăm abordarea de la cea globală la cea regională. Consider că această schimbare va începe în Moldova și va continua în alte state membre”, a spus Ihsan Delikanli.

Oficialul a adăugat că în cadrul Business forumului regional, care va avea loc pe 3 iulie la Chișinău, BSTDB va semna un memorandum de cooperare cu Banca Națională a Moldovei și cu Camera de Comerț și Industrie a RM.

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 30.06.2017 04:48:46 Filaret
    Da domnu ca intrarea a doua inpiata moldoveneasca sa fie succesa pentru banca Marii Neagra.
  2. 01.07.2017 02:20:25 Fima
    Dl Delikanli are 100 de procente dreptate chind spuna ca rentabilitatea nu este cea mai importanta... Bancherii stiu bine despre asta.
  3. 01.07.2017 02:23:12 Stanislav
    Tot depinde de procente si pretu la care BSTDB vre sa plaseza pe piata RM.
  4. 02.07.2017 11:50:08 Leroi
    Bancile noastre nu vor sa primesc de la populatie depozite in valuta in conditiile 2%. Atunci apara intrabarea cum ei pot sa eau finansarea de la BSTDB sub 4-5%?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.