Poster financiar

PENTRU PACHETELE DE ACȚIUNI ALE TREI BĂNCI DIN MOLDOVA EXISTĂ UN MARE INTERES ÎN RÂNDUL INVESTITORILOR - BNM

03 august, 2017
PENTRU PACHETELE DE ACȚIUNI ALE TREI BĂNCI DIN MOLDOVA EXISTĂ UN MARE INTERES ÎN RÂNDUL INVESTITORILOR - BNM

„Eu observ un mare interes faţă de pachetele de acţiuni ale băncilor moldovenești din partea investitorilor străini”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, comentând situația cu privire la vânzarea pachetelor de acţiuni în trei bănci din Moldova, care deţin o cotă de piaţă de 65%.
 
Potrivit agenţiei INFOTAG, Cioclea declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că, în pofida acestui interes, pentru a efectua tranzacții și a cumpăra acțiuni este nevoie de timp.
 
„În cel mai bun caz asta va dura de la 9 la 12 luni, dacă ar fi să discutăm despre tranzacţii de acest gen în versiunea clasică”, a spus bancherul.
 
El a recunoscut că, în situaţia Moldovei astfel de tranzacții pot fi riscante, deoarece foştii acționarii, a căror acţiuni a fost recunoscute de regulator ca fiind „concertate”, au fost anulate, și în locul lor au fost emise acţiuni suplimentare.
 
BNM consideră inoportun punctul de vedere, potrivit căruia foştii acționarii prin intermediul instanțelor de judecată pot solicita recuperarea acțiunilor de la noiii acționari care le-au cumpărat de pe piaţă în rezultatul emisiilor suplimentare. În legătură cu acest fapt, în luna mai, un grup de deputați moldoveni a solicitat explicații Curții Constituționale cu privire la constituționalitatea unui şir de articole din legea privind BNM, pe baza cărora acționarilor li s-a propus să-şi vândă acţiunile, în caz contrar acestea vor fi anulate. Conducerea BNM speră că în cel mai scurt timp, instanța de judecată va oferi explicaţii în acest sens, care se referă nu atât la cele 40% din acţiunile Moldova Agroindbank (MAIB), cât la competențele regulatorului pieţei.
 
Guvernatorul BNM și-a exprimat speranța că prelungirea termenului pentru vânzarea acțiunilor MAIB va fi suficientă pentru ca acestea să fie cumpărate de investitorii străini.
 
„În acest sens, MAIB va stabili un precedent şi pentru vânzarea acțiunilor Moldindconbank, faţă de care, de asemenea, există un interes din partea investitorilor străini“, a declarat Cioclea, care a menționat că Banca Națională ar trebui să fie aibă şi un plan „B” și un plan „C” în cazul în care pachetele de acţiuni nu vor fi solicitate de investitorii străini.

 

Comentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 04.08.2017 03:18:07 Liviu
    De ce BNM pune restrictii pentru actionari si investitor strain? El nu este partea in asa vinzari, clar lucru!
  2. 04.08.2017 03:19:41 Marcela
    Lumea spune ca dl Cioclea deja este gata da pachetul MAIB in minele BERD, care are actiuni la Mobiasbanca si la Victoriabank, nu stiu daca asta este cinstit si corect in primu rind.
  3. 05.08.2017 04:12:49 Valeriu
    Eu am observat cum dl Cioclea sa schimba imaginea despre BNM, bravo lui.
  4. 07.08.2017 12:24:58 Augustina
    Mult stimate dl Cioclea, mai bine pragatiti Va plan B si C...
  5. 18.08.2017 12:29:57 Fedor
    Eu cred ca BNM are trei-cinci variante pentru vinzarea MAIB.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.