Poster financiar

DEALERII ATESTĂ O ÎNVIORARE PE PIAŢA VALUTARĂ

18 august, 2017
DEALERII ATESTĂ O ÎNVIORARE PE PIAŢA VALUTARĂ

Dealerii remarcă în unanimitate o înviorare evidentă pe piața cumpărătorilor de valută, ceea ce face piața mai puțin dependentă de Banca Națională (BNM) și dealerii săi.
 
Participanţii profesionişti ai pieţei, a căror opinie a fost solicitată vineri de corespondentul INFOTAG, susţin că principala intrigă a săptămânii curente rezidă în cât de „solidă va fi înviorarea cumpărătorilor de valută și cât timp aceştia vor mai “ciuguli” din actualul curs de schimb al dolarului american și euro“.
 
 „În această săptămână, regulatorul a cumpărat doar de două ori cantități mici de valută de pe piaţă - luni, 14 august și joi, 17 august, iar toate celelalte surplusuri au fost achiziţionate de cumpărători și importatori, cărora, cel mai probabil, le convine raportul leului față de valuta SUA şi moneda europeană”, a spus sursa.
 
Unii profesioniști ai pieței consideră că acea parte a potențialilor cumpărători ai valutei, care toată vara au aşteptat un curs mai „favorabil”, este de acord că odată cu sosirea toamnei creșterea cursului monedei naționale se poate opri.
 
„Pentru aceasta există două motive obiective. Primul - scăderea volumului valutei în numerar, pe care o ofereau spre vânzare migranții, care revin vara acasă.  În mod tradițional, apogeul ofertei valutei în numerar se termină odată cu ultimele zile din august. În septembrie, se aşteaptă o înviorare a activității de afaceri, atunci când mai activi devin importatorii, care cumpără valută străină pentru achiziții de import”, au remarcat participanții pieţei.
 
Întrebat dacă pe piaţă există o categorie de cumpărători de valută, care așteaptă un curs, de exemplu, de 15MDL:$1, dealerul uneia dintre bănci a evitat să dea un răspuns categoric.
 
„Cred că cei mai mulţi sunt înclinaţi să creadă că leul nu poate şi în continuare să-şi consolideze poziția în raport cu dolarul american și euro”, a constatat el.
 
Pe termen mediu, Guvernul prognozează o rată de schimb a leului față de dolarul american de 20 de lei în 2017, 21 lei în 2018, 21,7 lei în 2019, 22, 4 lei în 2020.
 
INFOTAG precizează: Vineri, BNM a stabilit un curs oficial al leului în raport cu dolarul american și euro de 17,8435 MDL:$1 și, respectiv, 20,8733 MDL:1 euro, consolidând nesemnificativ valuta naţională faţă de cea străină.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 19.08.2017 11:49:15 Galina
    Noi toti trebue sa facem tot posibil ca curs sa fie 12 MDL pentru un dolar SUA.
  2. 21.08.2017 01:11:41 Ulirih
    Pacat ca exportatoriu au perderi din cauza leului puternic...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.