Poster financiar

BNM A DIMINUAT CU 0,5% RATELE LA UNELE DIN PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ.

29 august, 2017
BNM A DIMINUAT CU 0,5% RATELE LA UNELE DIN PRINCIPALELE OPERAŢIUNI DE POLITICĂ MONETARĂ.

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să diminueze cu 0,5% ratele la unele din principalele operaţiuni de politică monetară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă până la nivelul de 7,5%, la creditele overnight până la nivelul de 10,5% şi la depozitele overnight până la nivelul de 4,5%. În acelaşi timp, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menţine la nivelul de 40%.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize și evaluări macroeconomice, precum și a estimării riscurilor de evoluție a inflației pe termen scurt și mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată de temperarea activității economice și aprecierea în termeni reali a monedei naționale.

Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmărește crearea condițiilor monetare capabile să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Potrivit ultimei prognoze a BNM, în 2017 inflaţia va constitui 6,5%, iar în 2018 – 4,4%. Iniţial, Banca a prognozat o inflaţie de 5,2% pentru anul curent, însă în iunie şi-a revizuit prognoza în creştere până la6,8%. Pentru anul 2018 prognoza inflaţiei a fost mai întâi 4,9%, apoi 5,1%.

BNM promite că va continua să gestioneze surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare. Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 27 septembrie.

După cum a informat anterior INFOTAG, BNM a menţinut rata de bază la nivelul de 9% începând cu 27 octombrie 2016, după care a diminuat-o în iunie 2017 cu 1%. Acelaşi lucru se referă şi la depozitele şi creditele overnight.

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă este  menținută la nivelul actual de 14% de mai mult timp. În schimb, norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă a fost majorată de două ori, mai întâi de la 35% la 37%, apoi la 40%.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 29.08.2017 05:57:50 Horia
    Asta este inca un pas spre stabilitatea financiara care sa face la noi dl Cioclea.
  2. 07.09.2017 05:06:41 Deva
    Imi placa cursa leului nostru. Bravo BNM pentru asta.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.