Poster financiar

DACĂ BNM NU AR FI PROCURAT VALUTĂ, CURSUL DOLARULUI AR FI FOST ACUM APROAPE 15,00 MDL:$1 – OPINIA DEALERILOR

11 septembrie, 2017
DACĂ BNM NU AR FI PROCURAT VALUTĂ, CURSUL DOLARULUI AR FI FOST ACUM APROAPE 15,00 MDL:$1 – OPINIA DEALERILOR

Cursul leului moldovenesc în raport cu dolarul american ar fi fost acum aproape 15,00 MDL:$1, dacă Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu ar fi procurat excedentul de valută.

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că situaţia de pe piaţa valutară este acum „stabilă”, dar „imprevizibilă”, deoarece totul depinde de comportamentul regulatorului pe piaţă.

„Dealerii BNM intră periodic pe piață, cumpărând valută, dar numai printr-o anumită schemă. În general, regulatorul satisface cererile de vânzare de valută atunci când toate pozițiile valutare ale băncilor sunt sub „blocate“. Iar când vede că la unele bănci poziția valută nu este închisă, Banca Națională nu îndrăzneşte să satisfacă cererile vânzătorilor”, a spus dealerul unei bănci.

Interlocutorii agenţiei susţin unanim că, atunci când BNM se retrage de pe piaţă, prin „neparticiparea” sa ea contribuie şi mai mult la aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul.

„Autoritatea de reglementare întotdeauna se retrage de pe piaţă atunci când moneda unică europeană se apreciază în raport cu dolarul american. În aceste momente, tradiţional, vin în ajutor importatorii care cumpără valută pentru noi volume de import. Însă în această toamnă nu se observă această tendinţă”, spun participanţii pieţei.

Potrivit lor, deocamdată pe piaţă nu se simt „presiuni” asupra cursului leului din partea valutei repatriate a producătorilor de cereale şi floarea-soarelui, care au înregistrat o recoltă bună în acest an şi din acest motiv volumul exporturilor va fi destul de mare.

„În august, exporturile acestora a fost cu 30% mai puţin decât în anul trecut”, a remarcat un interlocutor, care presupune că acest fapt ar putea fi determinat de cursul actual al valutei.

Având în vedere că preţurile la cereale şi floarea-soarelui se aplică în dolari şi ţinând cont de cursul leului, producătorii moldoveni de cereale pierd aproximativ 15-20% din venituri, comparativ cu veniturile de anul trecut, anume din cauza aprecierii leului.

„De aceea, nu este exclus că producătorii agricoli nu se grăbesc să-şi vândă roada, aşteptând preţuri mai mari la cereale”, spus participanţii pieţei.

INFOTAG precizează: Pentru luni, 11 septembrie, BNM a stabilit următorul curs oficiala l leului în raport cu dolarul american şi moneda unică europeană: 17,7452 MDL:$1 şi, respectiv, 21,4185 MDL:1 euro.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 11.09.2017 03:23:13 Fima
    Eu cred> ca dl Cioclea stie ce face...
  2. 11.09.2017 05:34:25 Eleonora
    Scrieti va rog mult, cum este mai bine pentru populatie, chind cursu leului esta slab sau chid el este puternic?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.