Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 209 MIL. LEI ($11,8 MIL.) DIN PLASAREA VMS

13 septembrie, 2017
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 209 MIL. LEI ($11,8 MIL.) DIN PLASAREA VMS

Situaţia pe piaţa financiară a Moldovei confirmă faptul că se reduce costul banilor. Acest lucru a fost demonstrat şi la ultima licitaţie de plasare a valorilor mobiliare de stat (VMS), emise de Ministerul Finanţelor, acoperind cu ajutorul resurselor atrase decalajul în balanţa de plată.

Potrivit agenţiei INFOTAG, la licitaţia de marţi, 12 septembrie, emitentul a plasat hârtii de valoare în sumă de 209 mil. lei cu o rentabilitate puţin mai mică decât la licitaţia precedentă. Cererea băncilor la VMS a constituit 282,5 mil.lei, fiind cu 65,8 mil. lei mai mică. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,07%-6,46%, fiind puţin mai mic comparativ cu rentabilitatea de săptămâna trecută, când aceasta constituia 6,19%-6,50%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că scăderea rentabilităţii VMS confirmă exactitatea semnalelor date pieţii de Banca Naţională (BNM).

"Prin diminuarea ratei de bază cu 0,5%, precum şi a ratelor la depozitele şi creditele overnight, regulatorul dă de înţeles că tendinţa costului banilor este în scădere în continuare", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei presupun că, dacă nu vor exista temeri de creştere a indicelui preţurilor de consum, până la sfârşitul anului2017 regulatorul va recurge la o nouă diminuare a ratei de bază şi, nu este exclus, a normelor de rezerve.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 14.09.2017 01:21:00 Stas
    Chind inflatia sa fie 3,5%, numai atunci in economie sa incepe cresterea in toate sectoare si ramure.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.