Poster financiar

PIAŢA VALUTARĂ NU SIMTE „TRANSFORMĂRI ESENŢIALE” ÎN SCHIMBAREA TRENDULUI DE CURS AL LEULUI

18 octombrie, 2017
PIAŢA VALUTARĂ NU SIMTE „TRANSFORMĂRI ESENŢIALE” ÎN SCHIMBAREA TRENDULUI DE CURS AL LEULUI

Piaţa valutară nu simte „transformări esenţiale” în schimbarea trendului de curs al leului moldovenesc, care dă dovadă de o dinamică de apreciere stabilă în raportul cu dolarul american.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG, participanţii profesionişti ai pieţei susţin că „pe piaţă nu se atestă tranzacţii interbancare de valută”.

„Băncile vând în principal valută clienților și așteaptă intervenția dealerilor Băncii Naționale, care, de regulă, cumpără valută de două ori pe săptămână, fără să permită salturi puternice în aprecierea leului moldovenesc”, afirmă participanții pieței.

Întrebat despre presiunea valutei în numerar şi non numerar asupra cursului leului, dealerii spun că în prezent există o presiune a câștigurilor în valută ale producătorilor de cereale, precum și există o anumită presiune din partea pieței valutare în numerar.

„În timpul apropiat nu se prevede „o cotitură a cursului”. Există achiziții de valută din partea importatorilor de resurse energetice, dar acestea nu sunt atât de semnificative încât să cumpere valuta oferită spre vânzare. De exemplu, întreprinderea „Gas Natural Fenosa” cumpără aproximativ 5 milioane de dolari pe lună, iar acum a început să cumpere puțin şi SA „Moldovagaz”. Achizițiile altor importatori sunt imperceptibile și, prin urmare, nu sunt resimțite de piață”, notează interlocutorii agenției.

Mai mulți participanți ai pieţei au afirmat că în situația aprecierii leului se creează un anumit pont, legat de limita de rentabilitate a exportatorilor.

„Este greu să spunem unde anume se află această limită. Credem că aceasta va veni atunci când cursul va fi de 17.00 MDL: $1. În cazul în care cursul monedei naționale va scădea sub acest nivel, mulți exportatori se vor confrunta cu probleme cu rentabilitatea producției și a business-ului în general”, a declarat unul dintre participanții pieţei.

El presupune că o asemenea apreciere încrezătoare și destul de îndelungată a leului are drept scop transferul economiilor populației in depozitele în valută în depozite în lei, deoarece, ținând cont de deprecierea dolarului față de leu, ratele dobânzilor la depozitele în valută străină nu trezesc un deosebit interes pentru deponenţi.

„Din cauza aprecierii leului și a prețurilor pentru cereale și culturi oleaginoase, mulţi agricultori se abţin să-şi vândă producţia, în speranța că preţurile şi conjunctura de pe piaţă se vor îmbunătăți”, a spus dealerul unei bănci.

În acelaşi timp, el a atras atenția asupra faptului că în decembrie expiră termenul de rambursare a creditelor luate de agricultori. Timpul îi determină să-şi vândă recolta pentru a achita împrumuturile sau ei vor prelungi creditarea pentru încă trei luni, până în martie 2018, în speranța că prețul și cursul vor fi mai atractive pentru ei.

INFOTAG precizează: Pentru miercuri, 18 octombrie, Banca Națională a stabilit următorul curs oficial al leului în raport cu dolarul american și moneda unică europeană: 17,3730 MDL: $1 și, respectiv, 20,4316 MDL: 1 euro.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 18.10.2017 06:48:22 Ana
    BNM stie ce face cu cursu leului...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.