Poster financiar

RENTABILITATEA MEDIE A ACTIVELOR ORGANIZAȚIILOR DE MICROFINANȚARE CONSTITUIE 10%, IAR A CAPITALULUI – 27%

24 octombrie, 2017
RENTABILITATEA MEDIE A ACTIVELOR ORGANIZAȚIILOR DE MICROFINANȚARE CONSTITUIE 10%, IAR A CAPITALULUI – 27%

Rentabilitatea medie a activelor (ROA) a organizațiilor de microfinanțare din Republica Moldova constituie 10%, iar a capitalului (ROE) - 27%.

Şefa Direcţiei generale plasamente colective şi microfinanţare a Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Alina Cebotarev, a relatat într-un interviu pentru agenția INFOTAG că, începând cu anul 2004, când a intrat în vigoare Legea cu privire la organizațiile de microfinanțare, numărul companiilor care practică acest gen de activitate înregistrează creșteri medii de circa 20% anual.

„Astfel, pe parcursul a mai mult de 10 ani, numărul organizațiilor de microfinanțare a ajuns la 132 de entități, cu o tendință constantă de creștere a acestora”, a spus ea.

Potrivit ei, volumul și spectrul serviciilor acordate de către organizațiile de microfinanțare sunt foarte diferite, astfel încât primele 10 entități dețin o cotă de 77% din totalul împrumuturilor acordate pe sistem.

„Primele 10 entităţi sunt reprezentate de către societăți care prestează inclusiv servicii de leasing financiar, acordă împrumuturi ipotecare, precum și acordă credite asociațiilor de economii și împrumut, media unui împrumut al acestora fiind de circa 300 mii lei", a spus Alina Cebotarev, menționând că la finele anului trecut unele organizații de microfinanțare au obținut un profit de 100 mil. lei și mai mult.

Potrivit şefei Direcţiei generale plasamente colective şi microfinanţare a CNPF, pe de altă parte, există alte 106 organizații de microfinanțare, a căror cotă pe piață reprezintă doar 23%, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 30 mii lei.

„Din datele financiare statistice prezentate de către acest grup de entități, cel mai mic împrumut acordat este de circa 700 lei”, a spus ea.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 24.10.2017 06:41:07 Nicolae
    Cu asa ROE si ROA pot sa dublez capital peste scurt termin...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.