Poster financiar

INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE A REVIZUIT ÎN SCĂDERE PROGNOZA CREŞTERII PIB-ULUI MOLDOVEI ÎN 2017

25 octombrie, 2017
INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE A REVIZUIT ÎN SCĂDERE PROGNOZA CREŞTERII PIB-ULUI MOLDOVEI ÎN 2017

Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) a revizuit în scădere prognoza creşterii economiei Moldovei în 2017. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la raportul INCE „Tendinţe în economia Moldovei”, creşterea PIB-ului va fi de 2,4% şi va însuma 144 mlrd. lei.

Comparativ cu creşterea economică medie din ultimii cinci ani la nivelul de 3,4%, acest rezultat oferă o prognoză destul de pesimistă. Anterior, experţii INCE prognozau pentru anul 2017 o creştere a economiei de 4,2%, până la 147 mlrd. lei.

În studiu se menţionează că „încetinirea creşterii economice ţine de încetinirea creşterii producţiei industriale (o creştere mai mică de 1%), reducerea producţiei agricole (cu 5%). A crescut instabilitatea mediului de afaceri: în primul semestru al anului curent au fost închise 4166 de întreprinderi, iar 3192 de întreprinderi au fost deschise. Totodată, datoria de stat este în creştere (50,7 mlrd. lei), susţinerea financiară externă scade,iar problema confruntărilor politice devine tot mai acută”.

Experţii Institutului menţionează un şir de factori pozitivi. Exporturile au crescut cu 13,4% sau cu $1,02 mlrd. Numărul investiţiilor pe termen lung în economie au crescut cu 2,5%. Deficitul bugetar scade din contul impozitelor pe producţie. Veniturile bugetului de stat în primul semestru au constituit 24 mlrd. lei.

„Per ansamblu, având în vedere situaţia social-economică tensionată în Moldova, creşterea de 2,4% poate fi numită maximal apropiată de realitate. Pentru a accelera creșterea economică a Republicii Moldova, trebuie rezolvate problemele vechi - exodul populației, lipsa locurilor de muncă și a personalului calificat, climatul investițional neatractiv”, notează studiul INCE.

 

Comentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 25.10.2017 02:06:54 Maria
    NU cred, este nadejda ca PIB arata cresterea econimiei undeva 3,5-4,0 procente.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.