Poster financiar

SERGIU CIOCLEA: LICHIDITATEA ÎNALTĂ NU PERMITE BNM SĂ DIMINUEZE NORMA REZERVELOR PENTRU BĂNCI

02 noiembrie, 2017
SERGIU CIOCLEA: LICHIDITATEA ÎNALTĂ NU PERMITE BNM SĂ DIMINUEZE NORMA REZERVELOR PENTRU BĂNCI

Lichiditatea curentă înaltă a băncilor moldoveneşti nu permite Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) să diminueze norma rezervelor obligatorii pentru bănci, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că în momentul de față „lichiditatea excesivă” este argumentul principal din cauza căruia autoritatea de reglementare nu reduce rezervarea înaltă pentru bănci. În moneda națională, norma rezervelor este de 40%, iar în valută – de 14%.

Anume din cauza lichidității înalte a băncilor, „banii rezervați” se află la BNM, dar nu sunt antrenaţi în sectorul real al economiei Moldovei. Dar, pe măsură ce ritmul inflației încetinește și rata de bază scade, autoritatea de reglementare va putea să reducă în viitor norma rezervelor băncilor.

Referindu-se la lichiditate, guvernatorul băncii a menționat că acum băncile încearcă să canalizeze surplusul de resurse în valori mobiliare de stat (VMS), ceea ce face ca cererea lor să depăşească mai mult de două ori oferta emitentului de valori mobiliare – a Ministerul Finanțelor.

„Acest lucru a permis reducerea rentabilităţii VMS plasate pentru 30 de zile sub 6%, iar titlurile cu o scadență de doi ani au o rentabilitate puţin sub 7%”, a menționat Cioclea.

Guvernatorul BNM a precizat că creditele noi acordate de bănci au o dobândă medie mai mică de 10%.

Referindu-se la situația celor trei bănci din sistem, guvernatorul BNM a constatat că autoritatea de reglementare a efectuat un control la Moldova Agroindbank, iar conducerea acesteia a transmis deja raportul privind activitatea desfășurată și eliminarea remarcilor relevate de controlori.

BNM a efectuat o procedură similară şi la Victoriabank, iar acum autoritatea de reglementare așteaptă raport de la conducerea primei bănci private. Cioclea a menționat funcționalitatea și eficiența Consiliului de administrație al acestei bănci.

La Moldindconbank, unde BNM a introdus intervenţia externă în octombrie 2016, controlul a fost efectuat de către două entităţi – de BNM și de compania de audit KPMG. În următoarele săptămâni vor fi discutate rezultatele acestor controale.

„În ultimele 12 luni, Moldindconbank se dezvoltă bine, introducerea procedurii noastre de supraveghere a fost o decizie corectă. Sperăm că în 2018 vom găsi un investitor pentru această bancă ", a spus Choklya.

În timpul sesiunii de întrebări, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a confirmat că o bancă importantă din Turcia a manifestat interes pentru activele băncilor moldovenești.

 

Comentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 02.11.2017 05:44:23 Galina
    Alta solutie eu nu vid, daca noi vrem sa avem inflatia mica.
  2. 03.11.2017 06:09:23 Gruzin
    Lichiditatea innalta - este problema mare, sunt bancii care nu stiu ce sa fac mai departe cu active?

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.